Basın İlan Kurumu Samsun Şubesi öncülüğünde pazartesi günü toplanan 7 yerel gazetenin sahibi, üçücü sayfalarda bazı haberlere yer verilmemesi konusunda anlaşmaya vardı. Dün yeniden bir araya gelen gazete sahipleri ortak açıklama metnini hazırladı. Toplantıda bulunan 7 gazete sahibinin imzaladığı metne, toplantıda bulunmayan 2 gazete sahibi de imza koydu.

"BASINA DİREKT MÜDAHALE”

Ortak açıklamanın yarın (cuma) yerel gazetelerde yayınlanması için dün 9 gazeteye ulaştırıldı. Hedef Halk Gazetesi çalışanları imtiyaz sahibi Sabahattin Poyrazoğlu’nun da imza koyduğu ortak açıklamanın sansür olduğu gerekçesiyle yayımlanmasına karşı çıktı. Genel Yayın Yönetmeni Yener Cabbar duruma tepki göstererek 33 çalışanı topluca istifa etti.

Hedef Halk gazetesi bugün yayımlanmazken, toplu istifayla ilgi Yener Cabbar basın toplantısı düzenledi. Bu girişimin 'basına direkt müdahale' olduğunu ve yayımlamayı kesinlikle kabul etmediklerini belirten Yener Cabbar, "Bize ilan gönderildiğinde kabul etmedik ve dikkate almadık. Ancak daha sonra gazete sahipleriyle yapılan toplantıda 7 gazete sahibi ilana imza atıp kabul etmiş. Ben de bunun üzerine istifa ettim ve sonuç olarak bu gün gazete çıkmadı. Basın meslek ilkeleri çerçevesinde mesleğimizi yapıyoruz. Ben üçüncü sayfanın köşe yazarıyım bu şekilde Samsun’daki tecavüz olaylarını şiddet olaylarını eleştiremeyeceğim" dedi.

Gazetenin bugün yayımlanmaması üzerine imtiyaz sahibi Sabahattin Poyrazoğlu, toplu istifa eden çalışanlarıyla görüştü ve ortak açıklamadan imzasını çekti. Bu gelişme üzerine Genel Yayın Yönetmeni Yener Cabbar ve diğer çalışanlar istifalarını geri aldı.

"KENDİLERİ KARAR ALDI, BİZİMLE İLGİSİ YOK"

Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar olayın kurumla bir ilgisinin bulunmadığını belirterek, "Bu öneriyi bir konuşmamızda yerel gazete temsilcileri bize iletti. Kendileri böyle bir karar aldı. Bunun üzerine biz de onlara ev sahipliği yaptık. Sadece, toplantı kurumumuzda gerçekleşti. Hazırlanan ilan metnini de herkesin önerisi doğrultusunda müşterek hazırlayıp, imzaladılar. Baskı veya sansür gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil" dedi.