Su ve Orman Bakanlığı 167 Sayılı Yeraltı Suları Hakkındaki Kanun'a eklenen 'Kuyu, galeri, tünel ve benzerlerinden çekilecek yeraltısuyu miktarının tespitini sağlayacak ölçüm sistemleri kurulmadan, kullanma belgesi verilemez. Bu ölçüm sisteminin özellikleri yönetmelikle belirlenir' addesi uyarınca, su temini amacıyla derinlikleri 10 metreyi geçen, yatay veya dikey doğrultuda açılan her türlü galeri, tünel ve sondaj kuyuları için ölçüm sistemlerinin takılması zorunluluğu getirildi. Kanunun uygulaması Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne verildi.

Yeraltı sularını kullanma belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiliklerin yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren sorunla karşılaşmaması için yasa ile zorunlu hale gelen ölçüm sistemlerini su temin ettikleri her türlü galeri, tünel ve sondaj kuyularına 25 Şubat’tan önce taktırmaları gerektiği hatırlatıldı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Adnan Evsen, içme, kullanım, sulama, endüstriyel ve sanayi amaçlı su kullananların bundan böyle kendilerine verilen kapasiteyi aşmamalarını istedi. Evsen, şöyle dedi:

"Kanununda yapılan bu değişiklik ile kuyu, galeri, tünel ve benzerlerinden çekilecek yer altı suyu miktarının tespitini sağlayacak ön yüklemeli su sayacı, ön yüklemeli elektrik sayacı ve diğer ölçüm sistemlerini, kullanma belgesine sahip olanlarkendi imkanları ile kuyularına taktıracaktır. Yine yönetmelik hükümlerine göre; ön yüklemeli su sayacı ve ön yüklemeli elektrik sayacı bir yıl içerisinde çekilebilecek azami su miktarını belirtebilecek nitelikte olmalıdır. Kullanma belgesine sahip, vatandaş, kamu kurumu, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, sulama birlikleri, sulama kooperatifleri, dernek ve vakıflar gibi su kullanıcısı gerçek ve tüzel kişiliklere DSİ tarafından yapılan su tahsisleri sadece bir yıl için geçerli olup, bu tahsis miktarları her yıl yenilenecektir. Ön yüklemeli karta yüklenen su miktarı bittiği zaman vatandaşa ait kuyular çalışamayacaktır. Yetkili elektrik dağıtım şirketi vatandaşın kullanma belgesinde belirtilen enerji miktarının bitmesi durumunda sondaj kuyusunun çalışmasını sağlayan elektriği otomatik olarak kesecektir."



OE(OE/İD)