Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün düzenlediği basın toplantısında Bursa Yenişehir'deki Sinan Paşa Camii'nin kapı üstü süslemesi olan ve 16'ıncı yüzyıldan kalma Kur'an-ı Kerim'den Haşr Suresi'nin 23'üncü ayetinin bulunduğu çininin geçen hafta Türkiye'ye getirildiğini belirterek, çini levhanın tanıtımını yaptı.

Bakan Günay'ın açıklaması Sinan Paşa Camii'nin bulunduğu Yenişehir İlçesi'nde sevinçle karşılandı. Tarihi çinilerin bulunmasıyla ilgili açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, çinilerin Türkiye'ye getirilmesinin mutluluk verici olduğunu kaydetti. Çinilerin bulunma ve Türkiye'ye getirilme sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eden Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, "Sinanpaşa Camii'nin çalınan ve yurt dışına kaçırılan tarihi çinileri çalındığında bizleri ne kadar üzdüyse, Türkiye'ye getirilmesi bizleri o kadar sevindirmiştir. Çalınan eserlerin, çalındığı camiye monte edilmesi bizleri ayrıca mutlu edecektir" diye konuştu.

SİNANPAŞA CAMİİ’NİN TARİHÇESİ

Osmanlı Sadrazamlarından ve Yemen Fatihi olarak tanınan Sinan Paşa tarafından 1598 yılında yaptırılan Sinanpaşa Cami, medrese, imaret ve bir arastadan oluşan külliye olarak inşaa edildi. Kesme taş olarak inşaa edilen camii içinde çok değerli İznik çinileri yer almasıyla tanınıyor.



NB(FK/İD)