Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Zonguldak Belediyesi'nin, taşkömürü havzasındaki iş yerlerinde kaza sonucu yaşamını yitiren maden işçilerinin adlarını ölümsüzleştirmek için Yayla Mahallesi Liman Caddesi'nde yaptırdığı Zonguldak Maden Şihetleri Anıtı, 25 Mayıs 2003'te açıldı. Ancak madencilerin isimlerinin yazılı olduğu pirinç alışımlı levhaların büyük bölümü, denizin yakın olması nedeniyle tuzlu su, rutubet ve güneş ışığının etkisiyle zarar görerek düştü. Bunun üzerine geçen yıl ocak ayında levhaların tamamı yenilendi.

1875 ile 2010 yılları arasında havzada şehit olan yaklaşık 4 bin 500 madencinin adlarının yazılı olduğu özel PVC levhalar, ölüm tarihlerine göre anıta yeniden asıldı. 17 Mayıs 2010'da TTK Karadon Maden Ocağı'nda meydana gelen grizu patlamasında ölen 30 madenci ile aynı ocakta 2004'te meydana gelen grizu faciasında ölen 5 Çinli işçinin yanında, bölgede çalışırken ölen Alman, Rus, İtalyan, Rum ve Ermeni oldukları tahmin edilen 9 yabancı işçi, mühendis ve teknisyenin adları da yenilenen anıtta yer aldı.

Yıpranan levhaların oluşturduğu kötü görüntülerin önlenmesi amacıyla 40 bin lira harcanarak yapılan yenileme çalışmasının ardından levhaların bir çoğunun yine düştüğü görüldü. Sökülen levhaların büyük bölümü kaybolurken, bazılarının yerde, bazılarının da yere düşmek üzere olması dikkat çekti. Levhaların sökülmesinin ardından anıtta oluşan kötü görüntü, gezenlerin tepkisini çekti. 56 yaşındaki Müzaffer Çatal, levhaların bazılarının kendiliğinden düştüğünü, bir çoğunun da bazı kişiler tarafından yerinden sökülüp satıldığını ileri sürdü.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik ise tuzlu su, rutubet ve güneş ışığının etkisiyle anıttaki levhaların düştüğünü söyledi. Özçelik, "Anıt perişan durumda. Bu durumdan biz de memnun değiliz. Buranın maden müzesine veya Kozlu Beldesi'nde yeni yapılan şehit madenciler anıtına taşınması şart. Burası çok ziyaret edilen bir yer de değil" diye konuştu.



DS(EE/AAA)