İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, insan kaçakçılarına yönelik 8 aylık çalışmanın ardından geçtiğimiz cumartesi günü operasyon için start verdi. İstanbul, Van, Tekirdağ ve Bursa’da gerçekleşen eş zamanlı baskınlarda şebeke lideri Ali P.’nin de aralarında bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. Operasyona Özel harekat polisi, Terörle Mücadele Müdürlüğü terör operasyon timleri ve çevik kuvvet polisleri de katıldı. Polis kameralarına an be an yansıyan operasyonda ayrıca 2 tabanca, 2 sahte pasaport, 41 bin 915 ABD Doları para, 4 bin 250 Euro, yaklaşık 11,5 milyon İran Riyali ile göçmenlerin cezalandırılması için kullanılan hortum, sopa ve kesici alet ele geçirildi.

ÇEKYATTAN ŞEBEKE ÜYESİ ÇIKTI

Yapılan baskınlarla ilgili polis kamerasından yansıyan görüntüler kamuoyu ile paylaşılırken, o görüntülerde çok sayıda göçmenin dar odalarda ve sağlıksız ortamlarda kaldığı görülüyor. İnsan kaçakçılığı şebekesinin İran uyruklu üyesi Raşit Bagheri’nin baskın anında çekyat içerisinden çıkarıldığı dikkat çekerken, polis tarafından çekyattan çıkarılan şebeke üyesinin havasız kaldığı için bir süre yere uzandığı da görülüyor.

DEMİR SOPAYLA DÖVÜP 3’ÜNCÜ KATTAN ATTILAR

O görüntülerde şebeke üyeleri tarafından dövülerek 3’üncü katın camından aşağıya atılan bir göçmen de görülüyor. Tedavi gördüğü hastanede yaşadıkları sorulan kaçak göçmen, el işaretleriyle yaşadıklarını anlattı. Tercümanın aktardığı bilgilere göre önce demir sopalarla dövülen göçmen daha sonra 3’üncü katın penceresinden aşağıya atılmış. Ayağı kırılan göçmenin başına gelen yetmezmiş gibi bir otomobile bindirilerek Sultangazi’de boş bir alana bırakılmış. Yaşadıklarını anlatırken konuşmayan göçmenin, geri iade edilmemek için Burmalı olduğunu iddia ettiği ve bu nedenle konuşmadığı belirtildi.

SULTANGAZİ’DE ÖLEN GÖÇMENLERİ DE AYNI ŞEBEKE GETİRMİŞ

Polisin gözaltına aldığı zanlıların 41 ayrı eyleminin tespit edildiği belirtilirken, şebekenin geçtiğimiz yıl 9 Ekim’de Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’nde çıkan yangında yanarak ölen 7 göçmeni İstanbul’a getirdiği belirtildi. Şebekeni kaçak göçmenleri kaçmasınlar diye eve kilitlediği, sabaha karşı çıkan yangında göçmenlerin bu nedenle kaçamadıkları iddia edildi. Bu olayla ilgili aranan şebeke liderlerinden Halit K.’nın çıkan yangından sonra firari olduğu ve halen yakalanamadığı belirtildi.

8 AYDA 607 GÖÇMEN YAKALANDI, ÇOĞU BURMA’LIYIM DEDİ

Yapılan baskın anları da kameralara yansırken polisin 8 aylık çalışmasında 607 kaçak göçmen yakalanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Misafirhanesine yerleştirildiği belirtildi. Göçmenlerin daha çok Afganistan, Pakistan ve Burma gibi ülkelerin vatandaşları olduğu belirtildi. Burma ile Türkiye arasında geri kabul anlaşması olmadığı için göçmenlerin çoğunun Burma’lı olduğunu iddia ettiği ve konuşmadıkları da belirtildi.

KİŞİ BAŞI 4 BİN İLA 7 BİN ABD DOLARI ALDILAR

Polisin gözaltına aldığı zanlıların sorgularında göçmenler için aldıkları paranın miktarı da ortaya çıktı. İnsan kaçakçılarının Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine götürülmek üzere anlaşılan göçmenlerden 4 bin ila 7 bin ABD Doları aldıkları dile getirildi. Ancak göçmenlerin bir kısmının Türkiye’ye gelmelerinin ardından Avrupa’ya gitmekten vazgeçtikleri ve ülkemizde kaçak olarak kaldıkları öğrenildi. Bu arada polisin gözaltına aldığı zanlıların tamamının İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgularının tamamlandığı ve işlemlerinin bitmesinin ardından Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne sevk edildikleri belirtildi.