Başbakan Erdoğan, Cuma namazını Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde kıldı. Saat 12:00'de Üsküdar Kısıklı'daki evinden çıkan Erdoğan geniş güvenlik önlemleri altında Dolmabahçe'ye geldi. Cuma namazını kıldıktan sonra camiden çıkan Erdoğan, kapıda özürlü olduğu öğrenilen Samet Yıldız adlı vatandaşla sohbet etti. Özürlülerin ulaşım sorunları hakkında başbakandan yardım isteyen Yıldız, Erdoğan'la hatıra fotoğrafı çektirmek istedi. Yıldız'ın fotoğrafını Başbakanın aynı zamanda korumalığını yapan yeğeni Ali Erdoğan cep telefonuyla çekti.


OBAMA'YLA GÖRÜŞECEĞİM


Cuma namazı çıkışında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, " Onların haklı davasının yanındayız. Nitekim benim bu akşam da sayın Obama ile bir telefon görüşmem olacak. Kendisi ile de bunları paylaşacağım" dedi.


"SEÇİM ARİFESİNDELER"


İsrail'in Gazze saldırısıyla Filistin halkına yönelik vahşi saldırılarına bir yenisini eklediğini belirten Başbakan Erdoğan, " Bildiğiniz gibi 2008 öncesinde de Suriye - İsrail arasındaki barışa bizim de aracı olduğumuz o dönemde, bizim 5 fasıl bir görüşme düzenlememizden sonra, adeta işi bitirme noktasına geldiğimiz anda, bir gün içinde, iki gün içinde ne oldu ? Ne bitti anlayamadan, o zaman da Gazze’ye yine bir saldırıları olmuştu. Ve o saldırıda da 2008 seçimleri geliyordu. Bin 500 Gazze’liyi o zaman şehit etmişlerdi. 5 bin civarında yaralı vardı. Şimdi de yine bir seçimin arifesindeler" diye konuştu.


OBAMA VE PUTİN'LE GÖRÜŞECEĞİM


Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bildiğiniz gibi önümüzdeki ay bir seçim orada da söz konusu. Bu seçimin öncesinde şimdiki malum yönetim, yine böyle bir saldırıyı düzenlemek sureti ile Gazze’deki o masum insanları, kendine göre uydurduğu gerekçelerle vurma yoluna gitmiştir. Şu anda dünyada malum egemen güçler, burada yine faturayı kalkıp Gazze halkının, oradaki direnişçilerin kendilerine kesme gayreti içerisine giriyorlar. Ve tabi burada biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, Gazzeli kardeşlerimizin yanındayız. Onların Haklı davasının yanındayız. Nitekim benim bu akşam da sayın Obama ile bir telefon görüşmem olacak. Kendisi ile ile de bunları paylaşacağım. BM Genel Sekreterliğinden henüz, bir görüşme talebinde bulunduk. Diğer, yine Rusya Federasyonu Başkanı sayın Putin ile şu anda arkadaşlarım randevu talebinde bulundular. Kendileri ile de görüşeceğim. Ama yarın da Mısır’da Arap Ligi Dışişleri Bakanları toplantısı var. Bizim toplantımızla da o bir tevafuk oldu. Orada da sayın Mursi ile birlikte değerlendirmelerimizi yayıp orada da müşterek bir açıklamayı, Mısır Cumhurbaşkanı ile birlikte yapacağız.


KAÇ TANE ÖLÜ VAR ?


İsrail'in kendisini savunuyor açıklamasının ikna edici olmadığını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " 'Kaç tane ölün var' diye sorun bakalım. Söyleyecekleri '3 tane ölü var' diyorlar. Ama öbür tarafta ne var? Şu ana kadar 21, orada ölüm vakası var. Ve 100'ü aşkın yaralı var. Tabii oradaki tahribatlar ayrı konu. Hala bu sadırgan vahşi tutumunu devam ettiriyor. Temenni ederim ki gerek BM Güvenlik Konseyi alacağı kararla, gerekse dünyadaki egemen güçler takınacakları tavırla, İsrail’in bu saldırgan tutumunu sona erdirirler" diye konuştu.


BİZİM İSRAİL İLİ HERHANGİ BİR İLİŞKİMİZ YOK


İsrail ile ilişkileri bu konu ne yönde etkileyecektir? sorusuna " Bizim zaten ilişkilerimiz diye bir şeyimiz kalmadı ki. Hangi ilişkiyi sonlandıracağız" diye karşılık veren Erdoğan, Gazze'ye gidip gitmeyeceği konusundaki bir soruya da, " Şu anda programımda öyle bir şey yok."yanıtını verdi. Arınç'ın 'gerekirse İsrail'le görüşülmeli' sözünü hatırlatan bir haberciye de yanıt veren Erdoğan, " İsrail ile kim görüşecek? İsrail ile şuanda görüşebilecek en ideal yer, BM Güvenlik Konseyi’dir. Onların görüşmesi lazım. Bir de İsrail ile münasebetleri yerinde olan ülkeler bu konuda görüşmelidir. Bizim şu anda İsrail ile zaten görüşme noktasında herhangi bir ilişkimiz bağlantımız yok biliyorsunuz " dedi.


Açıklamalarının ardından makam otomobiline binerken TV8 Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu ile bir süre sohbet eden Erdoğan Dolmabahçe'deki Ofisine geçti.


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)