Sayın Yazıişleri Müdürleri'ne, aynı başlıklı haberimizin ikinci parağrafındaki "törene Ofluoğlu'nun eşi Asuman Tangür, yeğeni Tahsin Tangür" ifadesi, 'Ofluoğlu'nun yeğeni Tahsin Tangür ve yeğeninin eşi Asuman Tangür" şeklinde olacaktır. Düzeltilmiş haliyle haberimizi yeniden veriyoruz.


YENİDEN


----------


Pınar ÇITAK KOYGUN -  Yaşar KAÇMAZ / İSTANBUL,  92 yaşında vefat eden tiyatro sanatçısı, yazar, yönetmen Mücap Ofluoğlu'nun cenazesi, ailesi sevenlerinin katıldıığı  Şakirin Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığında toprağa verildi.


Ofluoğlu için ilk tören Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul sahnesinde düzenlendi. Törene  Ofluoğlu'nun yeğeni Tahsin Tangür,  yeğeninin eşi Asuman Tangür, tiyatrocu Bülent Kayabaş, Tarık Akan, senarist Umur Bugay, tiyatrocu Levent Üzümcü ile Ofluoğlu'nun sevenleri katıldı.


 " MAALESEF BUNDAN SONRA OFLUOĞLU SOYADI KALMAYACAKTIR "


Burada bir konuşma yapan yeğeni Tahsin Tangür, gözyaşları içinde " Mücap Ofluoğlu bu dünyadan göçerken Ofluoğlu soyadını da bitirmektedir. Maalesef bundan sonra Ofluoğlu soyadı kalmayacaktır" dedi. Ofluoğlu'nun sevecen, espri dolu her olaydan kendine göre mutluluk çıkaran, her olaya pozitif bakan, eserleriyle Türk tiyatrosu ve Türk toplumuna katkılarda bulunan bir insan olduğunu söyleyen Tahsin Tangür, " Ben aileye sonradan gelen bir kişi olarak onu Kaktüs Çiçeği ve Cyrone de Bergerac oyunlarında seyretmiş olan bir aile ferdi olarak onu hiçbir zaman unutmayacağım. Kendisi Cumhuriyetçi, Atatürkçü ve sıkı bir Fenerbahçeli olarak aramızdan gidiyor. Güle güle Mücap enişte görüşmek üzere" diye konuştu.


"SANATA EL VE DİL UZATANLARIN KARŞISINDA DÖKTÜĞÜ GÖZYAŞLARI KUTSALIMIZDIR "


Tiyatro oyuncusu Tuncel Kurtiz ise sözlerine "Hepimizin başı sağolsun. Bir büyük insanı toprağa vereceğiz bugün " diyerek başladı. Kurtiz, " Her zaman gençti. Durmadı. İzmir Şehir tiyatrosu, arkasından Küçük Sahne Muhsin Ertuğrul çalışması, şehit tiyatroları, oda tiyatrosu, Kaktüs Çiçeği ile süren inanılmaz bir çalışma temposu vardı" diye konuştu. Kurtiz, " Ben hep şunu söylerim, ben ölüme inanmıyorum. Mezar, bahar ülkesine açılan bir kapıdır, derim ben. Mücap abi o kapıdan girdi ve oyunlarını oynamaya devam edecek, şiirlerini söylemeye devam edecek " ifadesini kullandı.


Oyun yazarı Bilgesu Erenus ise, Mücap Ofluoğlu'nun İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yapılan yönetim ve tüzük değişikliklerine karşı çıkan tiyatroculara desteğini hatırlatarak, "Sanata adanan bir ömrün son yıllarında sanata el ve dil uzatanların kastı karşısında döktüğü gözyaşları kutsalımızdır. Buna neden olanlarla hesaplaşmayı sürdürüeceğiz. İnsani duygularını yitirmediyseler onların peşini bu utanç asla bırakmayacak " dedi.


Konuşmaların ardından tiyatro oyuncuları sahnede Ofluoğlu için saygı geçişinde bulundu. Ardından Ofluoğlu'nun cenazesi Üsküdar'daki Şakirin Camii'ne doğru yola çıkarıldı.


" KEŞKE ONU, HİÇ AĞLAMADAN GÖNDEREBİLSEYDİK "


Usta tiyatrocunun cenazesi Harbiye'deki törenin ardından Üsküdar'daki Şakirin Camii'ne getirildi. Fenerbahçeli olan Ofluoğlu'nun cenazesine Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım da bir çelenk gönderdi. Cenazeye katılan Tarık Akan, " Mücap abinin son 20 yılında yanında olan bir grubun içindeyim. Mücap ağabey, Filiz abla hayata veda ettikten sonra kendini hayattan koparmaya çok çalıştı. Biz dostları olarak ona hep mani olmaya çalıştık ama son zamanları tabii kötüydü. Mücap abi gibi bir kişilik Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan itibaren Anadolu'nun her yerini karış karış dolaşarak Türkiye halkına tiyatro sanatını tanıtmak için mücadele vermiş, çok önemli ve büyük bir sanatçı aynı zamanda şair. Muhteşem bir insandı. Işıklar içinde yatsın " şeklinde konuştu.


Tiyatro oyuncusu Rutkay Aziz ise, " O bizim Mücap Hocamızdı. Mücap Ofluoğlu deyince tiyatroyla özdeş bir insandı. Tiyatro onun içinde herşeydi. Şair ruhu da vazgeçilmezdi ve güzel bir adamdı. Benim şansım oldu tabii ilk özel tiyatromu onunla yaptım 70'll yıllarda Küçük Sahne'de. Yaşça çok büyüğümüzdü belki ama aynı yaştaydık gibi. Arakadaştık yani , çok özleyeceğiz " dedi.


Tiyatro Oyuncusu Ayten Uncuoğlu da, " Dünyalar güzeli bir insan, aktör, hoca, benim arkadaşım, dostum, ağabeyim, yeri hiç doldurulmayacak. Hiç unutmayacağım bu yıl şehir tiyatrolarının önünde gözyaşlarıyla ' Biz tiyatroculara sahip çıkın ' diye ağlamasını. Onu hiç unutamayacağım. Keşke onu hiç ağlamadan gönderebilseydik. Çok özleyeceğim onu " diye konuştu.


KARACAAHMET'TE TOPRAĞA VERİLDİ


Cenazeye katılan Aydın Boysan da, " Onun aktör hayatı beni hep kıskandırdı. Ben de mimar oldum, yazar oldum gazetede yazılar yazdım ama onun aktörlüğünü ömür boyu hep kıskandım. Bundan sonra da olsa kendisinin ruhu için sahneye çıkacağım inşallah onun hatırası için " dedi.


Ofluoğlu'nun cenazesi Şakirin Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığında toprağa verildi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)