19 Mayıs Cumartesi günü ''Türk Günü Yürüyüşü''ne katılmak için New York'a giden Bozdağ, Atatürk Havalimanı VİP Salonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bozdağ, Cuma akşamı da yürüyüşle ilgili bir balo düzenleneceğini ifade ederek, ''Hem yürüyüşe katılmak hem de orada bulunan vatandaşlarımızla, STK'larla görüşeceğim. Ayrıca Washington'da büyük bir cami ve kültür merkezi çalışması var. Bu çalışmayı yerinde görmek için gidiyoruz" diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ''Bugün bir gazetenin manşetinde 'Önce Yarı Başkanlık'' şeklinde yer alan haberle ilgili neler söyleyeceksiniz?'' sorusuna şu cevabı verdi:

''Türkiye'de başkanlık sistemiyle ilgili bir çalışma var. Bu da normal. Yeni bir Anayasa yapıyoruz. Yeni bir anayasa yaparken, anayasanın hangi sistem üzerine kurulacağına ilişkin tartışmaların yapılması ve bu sistemlere ilişkin değerlendirmelerin yapılmasında büyük fayda vardır. Türkiye parlamenter sistemle yönetiliyor. Bizim halk arasında böyle nitelendiriliyor ama bizdeki sistem esasında parlamenter bir sistem de değil. Bana göre adı olmayan bir sistem. Türkiye'nin uyguladığı bir sistem dersek belki olabilir. Çünkü parlamenter sistemin özellikleri başka. Türkiye'nin uyguladığı sistemin özellikleri başka. İşte bu ortamda yeni anayasayı hangi sistem üzerine bina edeceğiz. Onunla ilgili tartışmaların yapılmasında fayda var. Bir bina yapılırken bile zemin etüdü yapıyorsunuz, plan proje çiziyorsunuz. Ondan sonra binayı inşa ediyorsunuz. Anayasa da önemli bir sözleşme ve en önemli metin. Bunun zeminine ilişkin sistem tartışması yapmak ve o tartışamadan sonra yola devam etmek daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz.''

GENEL AF YOK

''Sayın Bahçeli'nin 'AKP genel afla ilgili dilinin altındaki baklayı çıkarmalı' diye bir söylemi var bununla ilgili neler söyleyecek siniz?'' sorusuna Bozdağ, ''Dün bir milletvekili bir değerlendirme yapmış. Onunla ilgili basın bize de sordu. Milletvekilinin şahsi değerlendirmesi ve görüşüdür. AK Parti hükümetinin böyle bir düşüncesi yoktur. Genel af da yoktur. Bu yönde bir çalışma da yoktur. Ama bu açıklama dün yapılmış olmasına rağmen Sayın Bahçeli, konuşuyor. Çünkü Sayın Bahçeli sürekli bu konuların istismarı üzerin bir siyaset inşa ediyor. Böyle bir şey yoktur. Milletvekili de kendi açıklaması tashih eden bir açıklama yapmasına rağmen ithamını devam ettiriyor. Onun için Bahçeli kendisini yormasın'' diye cevap verdi.

FK(BB) (FOTOĞRAF)