Yangın, saat 10.30 sıralarında bünyesinde Genç Vernik, Düfa Boya, Kayalar Hammadde ve Genç Noroo’yu bulunduran Kayalar Kimya fabrikasının bahçesinde başladı. İddiaalara  göre yangın, statik elektrikten çıktı. 20 bin metrekaresi kapalı 32 bin metrekare alana kurulu, 1 ve 2'şer katlardan oluşan içerisinde ofis katlarının da bulunduğu fabrikanın bahçesinde ham madde indirildiği sırada oluşan elektriğin tiner depolarını ateşe verdiği öğrenildi.

PATLAMALAR MEYDANA GELDİ, YÜKSEK GERİLİM HATLARI KOPTU

Yangın sırasında sık sık patlamalar meydana geldi. Yangına müdahale için çok sayıda itfaiye ekibi bölgeye sevk edildi. Ancak itfaiye ekipleri, patlamalar yüzünden yangına uzun süre müdahale edemedi. Dumanlar uzak yerlerden bile görüldü. Metrelerce yüksekliğe ulaşan alevler, fabrikanın üstünden ve yakınlarından geçen yüksek gerilim hatlarının da kopmasına neden oldu.

RÜZGAR YÖN DEĞİŞTİRDİ

İtfaiye ekipleri ilk 2 saat fabrikanın dış kapısından yangına uzaktan su sıkılabildi. Önlem olarak alevlerden uzaktaki boya ve vernik tanklarına su sıkılarak yangının sıçraması önlendi. Yangının başlamasından yaklaşık bir saat sonra rüzgar yön değiştirdi. Rüzgar alevleri bahçeden asıl fabrika binasına doğru yöneltti. Bu yüzden yangın tehlikesi daha da büyüdü. Kısa bir süre sonra yangın ana binaya da sıçradı. Bununla birlikte patlamaların sayısı arttı.

YAKIT DEPOLARI SOĞUTULDU

Yangın saat 12.15'den itibaren etkisini kaybetmeye başladı. Bundan sonra itfaiye ekipleri yangının merkezine doğru harekete geçebildi. Yangın saat 13.30 sıralarında kontrol altına alındı. Böylece yangının diğer bölümlere sıçraması da önlendi. Çevrede bulunan kimya fabrikalarında da artan sıcaklığa karşı önlem alındı. Fabrikalarda bulunan yakıt depoları zaman zaman hortum ile su sıkılarak soğuldu. Yangına saat 15.45'ten sonra havadan da müdahale edilmeye başlandı. Bir söndürme helikopteri ile bir uçak havadan alevlere su boşalttı.

61 ARAÇ 235 PERSONEL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada "Yangına kuvvetli patlamalar nedeniyle güçlükle müdahale edilebiliyor" denildi.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İtfaiyeye saat 10.35'de yapılan ihbarla alarma geçen İstanbul İtfaiyesi Anadolu ve Avrupa yakasındaki grupları kademeli olarak yangın bölgesine yönlendirdi. Yangına ilk olarak Tuzla OSB grubu müdahale etti. Daha sonra OSB, Tuzla, Dudullu, Orhanlı, Kartal, Sultanbeyli, Kurtköy, Ümraniye, Başakşehir, Bakırköy, Kadıköy grup ve müfrezeleri 61 araç 235 personel ile yangına müdahale etti. Ancak meydana gelen büyük patlamalar nedeniyle müdahalede güçlük çekiliyor. İtfaiye ekipleri yangının diğer fabrikalara yayılmaması için çevrede soğutma ve önleme çalışmaları yapıyor."

(BB)