Esenler Belediyesi, uluslararası konferanslar serisi başlattı. Konferansların ilki, “Arap Baharı ve Demokratik Gelecek İnşası” adı altında Esenler Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gazeteci Metin Mutanoğlu modaratörlüğünde gerçekleştirilen konferansta, Tahrir Meydanı’nı dolduran on binlerin fikir babalarından siyaset analizcisi ve yazarlar Moatamer Mohamed Amin ve Mostafa Shouman,“Arap Baharı”nı anlattılar.

Konferans başlamadan önce misafirlere kısa bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, uluslararası konferanslar serisiyle dünyayı allak bullak eden ve 21. yüzyıla yeni bir bakış açısı getiren uluslararası konuları gündeme getirmeye çalışacaklarını belirtti. Arap Baharı’nın başlamasında Türkiye’deki gelişmelerin büyük rolünün olduğunun altını çizen Göksu, “Eğer Türkiye’de halkın iradesi iktidar olmasaydı, Tunus’ta, Yemen’de, Mısır’da bu gelişmeler olmaz ve Arap Baharı yaşanmazdı. Türkiye’de yaşanan halk devriminin sesi, bu coğrafyadan da duyuldu. Türkiye’de olduğu gibi Mısır’da da halk iktidarı kurulursa bu havzanın geleceği çok farklı olur. Çünkü bu havzada Türkiye, Mısır ve İran çok önemli 3 ülke” dedi.

 


TÜRKİYE İLHAM OLDU


 

Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun konuşmasının ardından konferansın modaratörü Gazeteci Metin Mutanoğlu, Arap Baharı’na Türkiye’nin rol model bir ülke olduğunu belirterek ilk sözü, “Devrimin Çocukları”, “Devrimi gerçekleştiren on binlerin beyin takımı”ndan diye tanıttığı Moatamer Mohamed Amin’e verdi. “Çok misafirperver insanlarsınız. Çok iyi karşılandım. Gerçekten kendimi evimde gibi hissediyorum” diyerek sözlerine başlayan Amin, “Mısır halkı ile Türk insanının bir çok ortak özelliği bulunuyor. Son 10 yılda Türkiye’de yaşanan gelişmeler bize ilham kaynağı oldu. Türkiye’nin hızla geliştiğini, coğrafyamızda yükselen bir bilincin oluştuğunu gördük. Biz de yükselen bu bilincin bir parçası olmak için yola çıktık” dedi.

 


HALK PATLAMA NOKTASINA GELMİŞTİ


 

Son dönemde Mısır’ın su, doğalgaz ne gibi kaynakları varsa her şeyini kaybetmeye başladığını, halkın fakirleştiğini, Hüsnü Mübarek’in Cumhuriyet’i iktidarın babadan oğula geçtiği bir sistem haline dönüştürüp oğlunu kendi yerine getirmek istediğini belirten Mohamed Amin, “ Mısır yoldan çıkmıştı. Tüm bu gelişmeler halkı rahatsız ediyordu. Gençliğin içi cayır cayır yanıyordu. Halk, ülkenin kaynaklarını korumak istiyordu. Halk patlama noktasına gelmişti. Mısır’daki her bir meydan Tahrir Meydanı’na döndü” dedi.

 


BAHAR DEĞİL DEVRİM




“Sonuçta kendi yolumuza devam ediyoruz” diyen Amin, “Hüsnü Mübarek’i değiştirdik. Ancak, rejimi değiştirmek Hüsnü Mübarek’i değiştirmek kadar kolay değil. 4-5 yıl sürebilir. Ancak şu anda biz gaza değil, sürekli firene basıyoruz. Çünkü elimizde eski bir sistem var. Halk olarak kendimize olan inancımızı kaybedersek bundan ordu karlı çıkar. 1952’den beri ordu devleti yönetiyor. O kadar çıkarları var ki, asla bunları kaybetmek istemiyorlar. Biz Mısır’daki gelişmelere bahar demiyoruz. Çünkü bizde bahar çık kısa sürer. Oysa Mısır’daki yaşananlar uzun sürecek. Bu sebeple Mısır Devrimi diyoruz” diye konuştu.


Bölgede; ABD ve Batı, Türkiye, İran ve İsrail projesi olduğunu ileri süren Amin, “İsrail projesi yakında kaybolacak. Diğer 3 proje yarışacak” dedi. Amin, Başbakan Erdoğan’ın Mısır’ı ziyaretinde halkın teveccühü karşısında yönetimin bundan rahatsız olduğunu da sözlerine ekledi.

 


İKİNCİ BİR DEVRİMİ BEKLEYİN


İkinci olarak söz alan Mostafa Shouman ise Mısır’da bir devrim gerçekleştiğini bu devriminde itici güç olarak “ekmek”, “sosyal eşitlik”, “özgürlük” ve “fikir hürriyeti” enstrümanlarını kullandıklarını kaydetti. Mısır’da askerin, bürokratın, iş adamının, herkesin kendine göre bir sistemi olduğunu dile getiren Shouman, “Mesela; iş adamlarının sistemi yolsuzluktu. Gençlik iyi eğitim alamıyor, iyi şartlarda işe giremiyor, geleceğe umutla bakamıyordu” dedi.


ORDU POLİTİKAYA FAZLA GİRMESİN




Mısır’da şu anda ordu, siyasi partiler ve sokaktaki halkın otoriteyi eline geçirmek için mücadele ettiğini söyleyen Shouman, “Ancak Mısır halkı olarak bizler ordunun daha fazla politikanın içine girmesini istemiyoruz. Ordunun ülke topraklarını korumasını istiyoruz. Ülkemizde biz de Türkiye’nin son yıllarda attığı adımları atmak istiyoruz. Mısır’ın şu anda sosyal ve ekonomik zorlukları var. Eğer sosyal eşitlik olmazsa Mısır’da ikinci bir devrimi bekleyin, buna inanın. Biz Sudan örneğini istemiyoruz. Biz Türkiye’yi örnek almak istiyoruz. Ancak şundan emin olun ki, Yeni Mısır’ı inşa edeceğiz, bize dua edin. ABD bölgedeki petrol kazançlarını kaybetmek istemiyor. Türkiye, İran ve Mısır bölgede bir güç oluşturabilir. Ancak ABD bunu istemiyor” şeklinde konuştu.

 


FİLİSTİN İÇİN UTANÇ DUYDUK




Mısır’ın Filistin konusundaki tutumundan ve Gazze’ye uygulanan ambargodan Mısır halkı olarak rahatsız olduklarını söyleyen Mostafa Shouman, “Halk olarak Mısır’ın bu tutumundan utanıyoruz. Bu kararlar halkın aldığı kararlar değil, yönetimin aldığı kararlar. Halk olarak biz her zaman Filistin’i destekliyoruz” dedi.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve Ak Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Moatamer Mohamed Amin ve Mostafa Shouman’ın dinleyicilerin sorularını da cevaplamasının ardından kendilerine birer hediye takdim ettiler. 


(FOTOĞRAF)