ESENYURT'TA MÜDAHALE


Çeşitli gruplar, öğle saatlerinde Tekirdağ'a yürüyüş yapmak amacıyla BDP Esenyurt İlçe Başkanlığı önlerine doğru harekete geçti. İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelerek burada toplanmak isteyen gruplara, çevik kuvvet polisi, farklı noktalarda engel olmaya çalıştı. Yürümekte ısrar eden sloganlar atan gruplar cembere alındı. Polis zaman zaman biber gazı kullandı.


ÖĞRENCİLER ETKİLENDİ


Polisin gazlı müdahalesi Esenyurt'taki günlük yaşamı alt üst etti. Doğan Araslı caddesi üzerinde saatlerce süren olaylarda çok sayıda vatandaş etkilendi. Caddenin farklı noktalarında toplanan grupları dağıtmaya çalışan polis, zaman zaman gaz bombası kullanmak zorunda kaldı. Rüzgarın etkisiyle etrafa dağılan gaz vatandaşları olumsuz etkiledi. Okula giden öğrenciler arada kaldı, gazdan olumsuz etkilenen öğrencilere ilk müdahaleyi polisler yaptı. Bir polis, kız öğrencinin yüzüne su dökerken diğeri ise gözünü üfledi. Ağlayan öğrenciler olay yerinden uzaklaştırıldı.


İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de Esenyurt'a geldi, yürüyüş yapan gruba destek verdi. Tüzel'in de aralarında bulunduğu gruba polis müdahale etti. Ortalık bir anda karıştı. Göstericilerden biri baygınlık geçirdi. Baygınlık geçiren genç kız arkadaşları tarafından taşınarak bölgeden uzaklaştırıldı. Polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara dağılan grupların izinsiz gösterileri bir süre devam etti.


POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERDİ


BDP Esenyurt İlçe Başkanlığı önünde toplanan gruba BDP İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel de katıldı. Polisle milletvekillleri arasında yaklaşık yarım saat görüşme sonunda sadece milletvekilleri Tuncel ve Tüzel'in yanında il yöneticilerinin de olması şartıyla yürüyüşe izin verildi. Bunun üzerine eylemciler "Yaşam hakkı kutsaldır" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" yazılı yeleklerini giydi.


Sayıları 30'u bulan grup daha sonra Silivri Cezaevi'ne doğru yürüyüşe geçti. Grubu yol boyunca arkasından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri takip ediyor.


BDP'Lİ GRUBUN YÜRÜYÜŞÜ SIRASINDA BÜYÜKÇEKMECE'DE OLAYLAR ÇIKTI


Aralarında milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel'in de yeraldığı BDP'li grup polisin izin vermesi üzerine, Tekirdağ'a gitmek üzere E-5'te yürüyüşe geçti. BDP'lilere, Büyükçekmece girişinde toplanan bir grup tarafından taş atıldı. BDP'li grubun da karşılık vermesi üzerine olaylar çıktı.

Polis, tazyikli su ve biber gazı ile iki gruba da müdahale etti. Olaylar nedeniyle E-5'te trafik durdu. Milletvekilleri ile polis müdürleri arasında tartışma yaşandı. Polisin ısrarı üzerine BDP'li grup geri döndü.


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)