GÖRMEZ BARTHOLOMEOS'A ALLAH YAZILI BİR HAT VE TESPİH HEDİYE ETTİ


Fener - Rum Patriği Bartholomeos'un görüşmesinde ve büyük onur duyduklarını belirterek, "Sizi uzaktan da olsa takip ediyoruz. İcraatınızı, yaptığınız güzel şeyleri, söylediğiniz güzel konuşmaları takdirle takip ediyoruz. Bu arada Ruhban okulumuzun tekrar açılması doğrultusunda yaptığınız açıklamaları memnuniyetle izliyoruz ve size şükranlarımızı arz ediyoruz" dedi.

Bartholomeos'un daha önceki diyanet işleri başkanlarıyla görüşmeler yaptığını söyleyen Görmez, "Ancak bizzat mekanınızda ziyaret ederek sizlerle görüş teatisinde bulunmayı, hem ülkemizin asırlarca birlikte vatan kıldığımız bu topraklarda ortak konularımızı görüşmek hem de özellikle Ortodoks dünyasındaki Müslümanlar ile İslam dünyasındaki Ortodoks Hristiyanlar'ın durumlarını inşallah birlikte sadece bu bir defaya mahsus değil, sık sık bir araya gelerek konuşmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Fener - Rum Patriği Bartholomeos ise Berat kandilini kutlayarak, "Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı sıhhat ve afiyetle geçirmenizi diliyoruz. Dua ediyoruz ve şimdiden mutlu bayramlar. Biliyoruz ki, Ramazan ayı yaz sezonu içinde rastladığında oruç tutmak biraz daha zordur. Allah size kuvvet versin. İnşallah huzur içinde bir bayram kutlanır Türkiye'de ve İslam aleminde" dedi. Görüşme sonunda Görmez, Bartholomeos'a tespih hediye ederken, Bartholomeos da cebinden çıkardığı kendi tespihini Görmez'e verdi.


Ayrıca, Bartholomeos Görmez'e üzerinde "Allah" yazan bir hat ve gümüş tepsi hediye ederken, Görmez ise, Bartholomeos'a üç dinde aynı anlama gelen ayetin bulunduğu bir tablo hediye etti. Görüşmede Görmez'e "su içinde sakızlı beyaz tatlı" da ikram edildi.


ÖĞLE YEMEĞİNDE KUZU TANDIR VE KAYMAKLI BAKLAVA İKRAM EDİLDİ


Patrikhane kaynaklarından alınan bilgiye göre basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Patriklik binasının manastır bölümünde öğle yemeğine geçildi. Öğle yemeğinde Patrik Bartholomeos ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e Fırında Kuzu Tandır, Zeytinyağlı Ayşe Kadın Fasulye, Muska böreği, Çoban salata, Kaymaklı baklava, Karışık meyva ikram edildi. Öğle yemeğinin ardından Görmez ve Bartholomeos açıklama yapmak için basın mensuplarının karşısına çıktı.


"TÜRKİYE'DE YAŞAYAN GAYRİMÜSLİM VATANDAŞLARIMIZI, ÜLKEMİZİN ASLİ VATANDAŞI OLARAK GÖRÜYORUZ"


Diyanet İşleri Başkanı Görmez yaptığı açıklamada, "Burada yakaşık 1,5 saat önemli konular görüştük. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim Türkiye'de yaşayan Gayrimüslim vatandaşlarımıza karşı yasal ve hukuki sorunmluluklarımız olmayabilir. Ancak dini tarihi ve ahlaki sorumluluklarımız daima var olmuştur. Biz bu ahlaki sorumluluklarımızı doğrudan dinimizden alıyoruz. Yüce İslam dininden alıyoruz. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye'de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli bir unsuru olarak görüyoruz. Din özgürlükleri konusunda, inanç özgürlüğü konusunda, eğitim özgürlüğü konusunda mabed masuniyeti konusunda kendimiz için hangi hakları istiyorsak, onların da aynı haklara sahip olmasını istiyoruz. Sadece ülkemizde değil bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vernmesini aynı zamanda din adamları yetiştirmesinin onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz" dedi.


"İZİN BUGÜN ÇIKARSA OKULU BİZ YARIN FAALİYETE GEÇİREBİLİRİZ"


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez görüşmede Ruhban Okulu'nun gündeme gelip gelmediği konusuyla ilgili de konuştu. Görmez, "Bu kadar zengin bir tarihe sahip olan bir ülkenin din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olmaları, doğrusu bu ülkenin tarihine medeniyetine kültürüne büyüklüğüne hiç yakışmıyor. Aynı şekilde buraya geleceğimi haber aldıktan sonra mesela Batı Trakya'daki soydaşlarımızı beni adeta faks yağmuruna tuttular. Atina'da bir canminin yapılmasını konusunu kendisiyle paylaştık" dedi. Görmez, "Çağdaş dünyada kimlikler ve dinler arasındaki ilişkileri ifade eden kavramlar dahi yetersiz. Artık azınlık ve çoğunluk tabirleri bile bu ilişkiyi ifade etmeye yakışmıyor. Yani kimlikleri kültürleri sayılarla ifade etmek azınlık çoğunluk diye ifade etmek bile yakışmıyor" diye konuştu. Fener - Rum Patriği Bartholomeos da bir açıklama yaptı. Bartholomeos, "Biz herşeyden önce Sayın Diyanet İşleri Başkanı'nın Patrikhanemize yaptığı ziyaretten duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Bugün burada yalnız Diyanet İşleri Başkanı'nı değil, eski bir dostu kabul ediyoruz. Sevincimiz ve duyduğumuz onur çok büyüktür. Kendilerine çok çok teşekkür ediyoruz. Kendilerinin her defasında din özgürlüğü konusunda özelikle Ruhban Okulu'nun açılması konusunda yaptıkları konuşmaları memnuniyetle izledik bugüne kadar. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi. Ruhban Okulu konusuyla ilgili de konuşan Patrik Bartholomeos, "Ruhban Okulu konusuna gelince, bu konuya hükümetimiz müspet yaklaşıyor. Öyle inanmak istiyoruz. Birçok kez bize umut verildi. Maalesef bugüne kadar okulun tekrar açılması gerçekleştirilmedi. Fakat biz her zaman ümitli olmaya devam edeceğiz. Alt yapı konusuna gelince biz hazırız. İzin bugün çıkarsa okulu biz yarın faaliyete geçirlebiliriz" dedi.


GÖRMEZ, AYA YORGİ KİLİSESİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALDI


Açıklamanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez ve Paterik Bartholomeos, patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi'ni gezdi. Bartholomeos gezi sırasında Görmez'e kiliseyle ilgili bilgiler verdi. Görmez bu arada patrikhane görevlileriyle sohbet etme imkanı da buldu. Kilise gezisinin ardından Görmez ve Bartholomeos kilise çıkışında gazetecilere poz verdi. Daha sonra Bartholomeos Görmez'i Patrikhane'nin dış kapısına kadar uğurladı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez ardından aracına binerek Balat'taki Fener - Rum Patrikhanesi'nden ayrıldı.