İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) bir grup milletvekilinden oluşan bir heyetin Suriye ordusundan kaçan subayların barındığı Hatay’ın Apaydın Köyü’ndeki çadır kampına girişine izin verilmemesine tepki gösteren Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, “Dünyanın hiçbir yerinde bir milletvekili kendi ülkesinde bulunan bir sığınma kampına giremez diye uluslar arası hüküm yoktur” dedi.

CHP milletvekillerinin Hatay'ın Apaydın köyündeki çadır kampına alınmamasıyla ilgili olarak Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen CHP Parti Meclisi Üyesi Hurşit Güneş, kampta neler olduğunun daha henüz aydınlatılmadığının altını çizerek, "Bu kampın farklı olduğunu Türk kamuoyu daha yeni öğrendi. Bizim bu girişimiz sayesinde farklı bir mülteci kampı ortaya çıktı. Diğerlerinden farklı olduğunu onlar da kabul ettiler. Dünyanın hiçbir yerinde, 'bir milletvekili kendi ülkesinde bulunan bir sığınma kampına göremez' diye bir uluslararası hüküm yoktur. Varsa Sayın dışişleri bakanı gelsin açıklasın" şeklinde konuştu. 


"İSTEDİĞİMİZ KAMPI GEZECEKTİK"

Hatay'a bir panel için gittiklerini ve oraya gitmişken Suriye halkının bulunduğu mülteci kamplarını da ziyaret etmek istediklerini söyleyen CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, yaşanan süreci şu şekilde anlattı:

"Hatay Valisi’nden izin istedik ama iznin Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından verildiğini söyledi. AFAD yetkilileri Ankara’daki AFAD Daire Başkanlığı’ndan bir yazılı izin almasını gerektiğini bize bildirdi. Bizde CHP olarak yazılı izin istedik ve bu izni aldık ve istediğimiz mülteci kampını ziyaret edebileceğimiz söylediler. Ben ilginç olacak diye Apaydın’daki kampı istedim ve bunun Ankara’daki AFAD daire başkanına söyledim. Görüşmeler sonrasında Apaydın’daki mülteci kampına gitmemizin doğru olmayacağını ve iznimizin olmadığını söylediler. Bende onlara, 'Can güvenliği tehlikesi varsa açıkça söyleyin' dedim. Onlar bize burasının özel bir kamp olduğunu bu kadar büyük bir heyetle gitmemizin doğru olmayacağını ve oradaki mültecilerin can güvenliği açısından doğru olmayacağını söylediler. Bende onlara, 'ben zaten mültecilerle görüşmek istemiyorum, ben hangi kampa gidersem gideyim mültecilerle temas ta bulunmayacağım doğrudan yetkililerle bilgi almak istiyorum' dedim. Hatta basın mensuplarını da içeri almayalım o şartlarda da dahi olmayacağı söylendi."


"ARINÇ’IN AÇIKLAMALARINA ÜZÜLDÜM"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bugün bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalara üzüldüğünü belirten, Güneş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Oradaki subayların ve orada kalan mültecilerin can güvenliği açısında CHP heyetinin ziyareti uygun görülmemiş. Bizim can güvenliğini tehdit edecek bir konumumuz mu var? Ne ayıp şey! CHP heyetinin oradaki mültecilerin can güvenliğini tehlikeye sokacağını mı düşünüyorlar? Bunu söylemek hakikatten ayıp. Ben bir başbakan yardımcısına bunu yakıştıramadım. CHP heyeti iyi niyetli değil diyor Sayın Bülent Arınç. Bizim neremiz kötü niyetli? Türkiye toprakları içerisinde bulunan bir sığınma kampını ziyaret etmemiz ne bakımdan kötü niyetli olabilir ki? Bugün ki açıklamalar CHP’yi tatmin etmediği gibi kamuoyunu da aydınlatmadı."


DAVUTOĞLU’NA SERT YANIT

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalara da yanıt veren CHP milletvekili Güneş şöyle konuştu:

"Batı medyasında uzun süredir Türkiye’nin Suriye’de silahlı mücadele içinde olan muhaliflere destek verdiği yazıyor. Ve silah sağlandığı ve kendi sınırlarında bunlara eğitim verdiği yazıyor. Türkiye’de medyada bunlar yer almıyor ama batı medyasında yazılıyor. Bunlar doğru mu değil mi? Umarız doğru değildir. Bunların olup olmadığını görmek isteriz. Bunlar bizi tedirgin ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk defa başka bir ülkenin telkinleriyle başka bir ülkeye hele komşusu ile olan ilişkisini düzenlemekte olduğunu gözleniyor. Hillary Clinton’la sıklıkla görüşen Sayın Davutoğlu, bir araya gelip Suriye’nin geleceğini konuşuyorlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa başka bir ülkenin iç işlerine karıştığı batı medyasında iddia ediliyor ve suçlanıyor. Daha önce Türkiye böyle suçlanmadı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa batı medyası komşusuna silah sevk etmekle yahutta bunun yolunu açmakla suçlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Müslüman kardeşlerimizin mezheplere bölünerek birbirini kırmasını desteklediği batı medyasında iddia ediliyor. Bunlar tabii ki vahim."


"HATAY’DA DURUM VAHİM, HALK TEDİRGİN"

Hatay’da bulunan sığınma kampları halkın tedirgin olduğunu söyleyen CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Hatay’da durum çok kötü. Samimi olarak söylüyorum. Hani Mısır’da insan kaçırıp tekbirlerle idam edileceklerini söyleyen sakallı insanlar gördüm ve bu beni tedirgin etti. Hatay halkı çok tedirgin. Gümrükler açık ve kontrol kalmamış. Suriye halkı serbestçe girip çıkıyor Antakya’da alışveriş yapıyor geri dönüp Suriye’ye gidiyor. Bu vahim bir durum. Suriye’den gelen insanlar Hatay halkının huzuru ve rahatını kaçırmış vaziyette" dedi.