Cem TURSUN/İSTANBUL,   Cezaevinde intihar ettiği ileri sürülen 21 yaşındaki Hasan Özer'in aile avukatı yapan Nazan Yaman, "Şikayetten sonra dosyada savcılık makamınca hiçbir işlem yapılmadığını görmekteyiz. Bu ölüm vakasının bağıra bağıra gelen bir ölüm olduğunu buna karşı bir çok kurumunu kayıtsız kaldığını ifade ediyorum" dedi. Avukat Nazan Yaman şunları söyledi:

“Hasan Özer, son bir yıldır Kandıra T Tipi Cezaevi’nde 6 Ekim 2011 tarihinde tek kişi olarak bulundurulduğu geçici hücrede banyo duşunu asılı vaziyette sabah sayımında bulunmuştur. Bu olay tarafımızca şüphelidir. Ve savcılıkta soruşturma dosyasın da mevcuttur fakat kayda değer bir ilerleme 1 yıl olmasına rağmen olmamıştır. Hasan Özer asılı bulunmasından 4 gün önce ailesiyle yasal bir telefon görüşmesi yapmıştır. Öldürüleceğini söylemiş.

Aile İstanbul’dan Kandıra’ya hareket etmiş dilekçelerini vermiştir. Anne baba ayrı ayrı şikayetçi olmuştur. Şikayetten sonra dosyada savcılık makamınca hiçbir işlem yapılmadığını görmekteyiz. Ölüm olayı gerçekleştikten sonra bu dosyadaki dilekçe de şu andaki soruşturmadaki dosyanın kapsamına gönderilmiştir. Yani o dilekçe sadece bürokratik bir evraktan öteye gitmemiştir. Onun içindeki o yüreği, o korkuyu o kaygıyı maalesef savcılık makamı görmemiş gerek ihmal gerekse terahi nedeniyle olsun bu ölüm olayının meydana gelmesinde bunun ciddi bir rolü olduğunu düşünmekteyiz.

Bu soruşturma dosyasını hep birlikte bitirebileceğimizi düşünüyorum. Bu ölüm vakasının bağıra bağıra gelen bir ölüm olduğunu buna karşı bir çok kurumunu kayıtsız kaldığını ifade ediyorum. Ölüm sebebi o ya da buydu. Ama şu aşamadan itibaren en azından yaşanan olumsuzlukları toparlayarak adalete bir an önce ulaşabilmeyi belki sağlayabilir bu çabalarımızla. Bunun herkese yararı olabileceği kanaatindeyim. Umarım bundan sonra ya da bu işleri bu şekilde takip ederek doğru bir sonucu ulaşır ve adil kararlar çıkartabiliriz diye düşünüyorum.”

Cezaevinden ailesine telefonla “Beni öldürecekler" diyen 21 yaşındaki Hasan Özer duşta asılı bulundu. Cezaevi koridorlarında yaşananlar güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.

"BABA BENİ ÖLDÜRECEKLER"

İstanbul Gaziosmanpaşa`ya bağlı Sultangazi Mahallesi`nde Özer Metal adlı işyerinde hurdacılık yapan Müslüm Özer`in beş çocuğundan biri olan ve Kandıra T Tipi 1 Nolu Cezaevi`nde tutuklu bulunan 21 yaşındaki Hasan Özer, 6 Ekim 2011 tarihinde boğazında bir iple ölü bulunmuştu. Özer`in şüpheli ölümünün ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış ancak 1 yılı aşkın sürenin geçmesine rağmen dava açılmamıştı.

Cezaevinde yatan bazı tutuklular tarafından öldürüldüğü ileri sürülen 21 yaşındaki Hasan Özer`in öldürülmeden 15 gün önce babasıyla cezaevinden yaptığı telefon görüşmesinde 'Baba beni öldürecekler. Çok zor durumdayım. Hemen dayımları da al gel. Cumhuriyet başsavcılığına dilekçe yazın" diyor. O kayıtta Hasan Özer'in ailesine "Beni öldürecekler" dediği duyuluyor. O anlarda cezaevi koridorlarında yaşananlar da güvenlik kameralarına yansıyor. Görüntülerde Özer, telefonu gardiyanların zoruyla kısa kesip kaçmaya başlıyor.

CEZAEVİ İÇİNDE KOVALAMACA

3 gardiyanın kovaladığı Özer koridor boyunca koşuyor. Gürültüyü duyan diğer gardiyanlarla birlikte Özer'in peşinden koşan gardiyan sayısı bir anda 8'e çıkıyor. Özer gardiyanlar tarafından zor kullanılarak yere yatırılıyor ve elleri arkadan bağlanıyor. Bir odaya sokuluyor. Daha sonra birinin elinde beyaz ameliyat eldiveni olan gardiyanlar tarafından taşınıyor.

AVUKAT KONUŞTU

Özer Ailesi’nin avukatı Nazan Yaman, olayın meydana gelişini ve süreci anlattı. Yaman 1 yıldır süren soruşturmayı yürüten savcılığın gerekli tedbirleri almadığını ve soruşturmanın tamamlanmadığını belirterek, "Umarım bundan sonra doğru bir sonuca ulaşır ve adil kararlar çıkmasını sağlayabilriz" dedi.

(BB)