Basın toplantısında kamuoyunda kademeli eğitim olarak bilinen sistemle ilgili sivil toplum kuruluşları hükümetten taleplerini dile getirdi. Basın toplantısına TGTV Başkanı Hamza Akbulut'un yanı sıra, Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca ve İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Şükrü Alkan katıldı.


"BU YASA TASARISI KAYSAYI ADALETSİZLİĞİNİ ORTADAN KALDIRMAKTA"


Ortak basın açıklamasını TGTV Başkanı Hamza Akbulut okudu. Akbulut, "Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı olarak kademeli eğitim sistemi yasa tasarısını tam olarak arzu ettiğimiz değişiklikleri içermese de eğitimde yeni bir dönemi başlatacak olduğu için destekliyoruz" dedi. Yasa tasarısının adaletsizlikleri de ortadan kaldıracağını kaydeden Akbulut, "Bu yasa tasarısı, katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmakta, meslek okullarının önünü açmakta, öğrenciye alan tercihi imkanı vermekte, herkese her aşamada alan değiştirme imkanı sunmaktadır. Bu yasa ile getirilmek istenen kademeli eğitim gelişmiş ülkelerde ve dünyanın birçok yerinde uygulanmaktadır" diye konuştu. Akbulut, yasa tasarısında çeşitli düzenlemeler yapılmasını dile getirdi. Akbulut, " Yaygın öğretime ikinci 4 yılla birlikte imkan verilmesi, karma eğitimin dayatılması yerine alternatif eğitim modelleri uygulama imkanının getirilmesi, genel ahlâka ve adaba mugayir olmamak kaydıyla kıılk kıyafetin tüm aşamalarda serbest olması, ders geçme esasına dayanan bir sistemin getirilmesi, müfredatın milletimizin değerleriyle bağdaşır şekilde düzenlenmesi" dedi.


"OLAYA MİLLETİN MENFAATİ AÇISINDAN BAKIYORUZ"


Basın açıklamasınınn ardından Akbulut gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akbulut, 4+4+4 eğitim sistemine muhalefetin desteği olmadığının hatırlatılması üzerine, "Tam anlamıyla kendi iç siyasetleridir. Onun için ona saygı duymaktan başka yapacak birşey yok. Bizi sivil toplum kuruluşları olarak olaya milletin menfaati açısından bakıyoruz" dedi. Akbulut, yasa tasarısının eksikliklerinin neler olduğu sorusuna ise "Bu konuyla ilgili bir uygulama formu ortaya çıkmış değil. Zaman içinde aksaklıklar eksiklikler giderilir. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı zaman içerisinde yapabilir. Her türlü aksaklık eksiklik uygulamayla ortaya çıkar ve uygulamayla ortadan kaldırılabilir" diye yanıt verdi. Akbulut bir gazetecinin imam hatip liselerinin orta kısımlarındaki başörtüsü sorununun bu yasa tasarısıyla çözümlenip çözümlenemeyeceği sorusuna ise "Bu yeni düzenlemeyle çözülebileceği kanaatini taşıyoruz. Bizim talebimiz de zaten o yöndedir" yanıtını verdi. Akbulut, dershanelerin kaldırılması konusuna da değinerek "Dershaneler tabii uzun yıllardan beri varlıklarını devam ettiren kuruluşlar. Şu an bir değerlendirme yapacak durumda değiliz. İyi bir inceleme ve araştırmadan sonra görüşlerimizi ifade edersek daha doğru olur" diye konuştu.


TGTV'YE DESTEK VERENLER


Toplantıya Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na bağlı olan ASKON, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ), Ensar Vakfı, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ( ASKON), İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD ), İlim Yayma Vakfı ile Birlik Vakfı da destek verdi.


(BB)