FENERBAHÇE'DEN MÜDAHALLİK TALEBİ

Davada Fenerbahçe Spor Kulübü davaya müdahillik talebinde bulundu.

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Spor polisi, çevik kuvvet ve sivil polisler adliyeyi sıkı bir güvenlik çemberine aldı. Polis köpekleri de adliye çevresine yerleştirildi. Adliye içinde de duruşmanın yapılacağı salonun katında güvenlik barikatı oluşturuldu.

MÜDAHİLLİK TALEBİ KABUL EDİLDİ

"Futbolda şike" iddiaları üzerine açılan davada Fenerbahçe Spor Kulübü davaya müdahillik talebinde bulundu. Fenerbahçe müdahillik dilekçesinde suçtan zarar gördüğünü belirtti ve daya müdahil olmak istedi.

Mahkeme Başkanı salonda bulunan sanıklara Fenerbahçe'nin müdahillik talebi konusunda itirazı olup olmadıklarını sordu. Sadri Şener'in de aralarında bulunduğu sanıklar müdahillik talebine ilişkin itirazlarının olmadıklarını belirtti. Mahkeme, müdahillik talebi konusunda karar vermek için ara verdi. Mahkeme, aranın ardından Fenerbahçe'nin müdahillik talebini oy birliği ile kabul ettiğini açıkladı.

Aziz Yıldırım ile bazı sanık avukatlarının, dava dosyasında yer alan telefon dinlemelerine ilişkin ses kayıtlarının tamamının kendilerine verilmesi talebi de değerlendirildi. Mahkeme, ses kayıtlarının verilmesi talebini de 'özel hayatın gizliliği gerekçesiyle' reddetti.

AZİZ YILDIRIM'IN DOKTORU: ÖLÜM RİSKİ ALTINDADIR

Aziz Yıldırım'ın doktoru Serdar Erkan tanık olarak dinlenildi. Üroloji uzmanı olduğunu belirten doktor Erkan, " Pankreas intihabı nedeniyle hastaneye yattı. Pankreas değerleri yüksek şu an. İç kulaktan ya da beyinden kaynaklanan denge sorunu var" dedi.

YILDIRIM'IN DOKTORU: ÖLÜM RİSKİ VAR

Aziz Yıldırım'ın avukatı Şeref Dede, "Cezaevinde yaşamını devam ettirebilir mi Aziz Yıldırım? Ölüm riski ne kadar?" diye sorması üzerine doktor Erkan, "Pankreas intihabı değerleri yüksek olan kişi hastane de olmalı. Bu ölümcül bir hastalık zaten. Hastane dışında kalmaması gerekir. Ölüm riski altındadır. Aziz Yıldırım'ın cezaevinde, pazartesiden cumaya kadar yüzde 20 ölüm riski bulunmaktadır" diye cevap verdi.

DURUŞMADA GERGİNLİK 

Aziz Yıldırım'ın sekreteki Nurgül Ok tanık olarak dinlenildi. Mecnun Otyakmaz ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, "Aziz Yıldırım'ın Lube Ayar'ı bir yazı nedeniyle fırçaladığı" yönündeki sözleri sorulan Ok, "Sözlerimi hatırlamıyorum"dedi. Sonra mahkeme başkanı söz konusu konuşmanın ses kaydını dinletti. Bunun üzerine Ok, "Biraz Otyakmaz'ı yumuşatmak için de söyledim" dedi. Ok'un ardından gazeteci Lube Ayar tanık olarak dinlenildi. Ayar, söz konusu görüşmenin nedenini attığı bazı twett'ler olarak açıkladı. Duruşmaya 15 dakika ara verildi.

İLHAN EKŞİOĞLU'NUN ÇAPRAZ SORGUSU

Aranın ardından Fenerbahçe yöneticisi sanık İlhan Ekşioğlu'nun çapraz sorgusu yapıldı. Trabzonspor Kulübünün avukatı Nusret Yılmaz'ın "3 Temmuz'dan önce dinlenildiğinizden şüphelendiniz mi?" sorusuna Ekşioğlu, "Bu konu ile ilgili olmadı. Kendi ve aileme karşı başka bir kişi tarafından böyle bir şey yapılabileceğini tahmin ediyordum" diye konuştu.

POLİSİN TAKİBİ

Avukat Nusret YIlmaz'ın eşinizle gittiğinizde "Polisi arıyorsunuz takip edildiğiniz için? Polis araba bize ait diyor. Emniyet tarafından yapılan takibi öğrendiniz yani?" demesi üzerine, Ekşioğlu "Hayır. O gün o konuşmada ne dediğini anlamadım" diye konuştu.

KONUŞMAM İŞ İLİŞKİSİYLE ALAKALI

Avukatın, "Ali Kıratlı ile yaptığınız görüşmede 'İşçileri söyledik. Kırmızı kart, Metin'i düşün' gibi konuşmalar geçtiği görülüyor. Bu Metin kim?" sorusuna Ekşioğlu, "Bu ticari iş ilişkisiyle ilgili konuşmalardan bir tanesidir.Bu konuşmanın ne zaman yapıldığını hatırlamıyorum" dedi. Mahkeme Başkanı da, "Bursa şampiyonluğa aday bir durumda o konuşmanın tarihinde" şeklinde konuştu.

ŞAHISLAR KULÜPLERE PARA VERİR

Avukat Yılmaz'ın, "Ali Kıratlı ile konuşmanızda paradan bahsediyorsun? 250 bin dolar aldınız mı parayı?" sorusuna Ekşioğlu, "Evet aldım" diye yanıt verdi. Bunun üzerine avukat, "Kulüpten 183 bin alacağınız var gözüküyor. Aradaki fazla para nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, "Kulüplere şahıslar para verir. Bunlar bazen cari hesaplara yansımaz. Kaydedilmeyen para olabilir" dedi.

'TARLAYI SÜRDÜK' LAFI UĞUR İÇİN

"Tarladaki işçilerin eğer ekim yaptıysanız" konuşmasının sorulması üzerine Ekşioğlu, "Bu Trabzonspor'un teşvik eylemlerinin öğrenilmesi ile ilgili konuşmaydı. 3 tarlayı sürdük ifadesi de benim uğurumdur" diye konuştu.

YAPILAN HER İŞTEN BAŞKANIN HABERİ OLUR

Avukatın, "Doğan Ercan'a 2 futbolcu için 100 bin dolar avans verildi. Bu parayı kendi imkanlarımla verdim dediniz. Bu avanstan Fenerbahçeli yöneticilerin haberi var mı?" sorusuna Ekşioğlu, " Fenerbahçe sizden anladığım kadarıyla Trabzonspor'a benzemiyor. Yapılan her türlü işten yönetim kurulunun ve başkanın haberi vardır" yanıtın verdi.

ÖZAYDINLI'NIN TARTIŞMASI

Bu sırada Trabzonspor'un avukatının sorularına sinirlenen seyirciler oldu. Duruşmayı izleyen Fenerbahçespor Kulübü eski yönetici Murat Özaydınlı sesli şekilde sorulara tepki gösterdi. İzleyiciler arasında yer alan Trabzonlusporlu olduğu öğrenilen bir kişi de Özaydınlı'ya 'Sormayacak mı' diye tepki gösterdi. Özaydınlı da , "Bu adamlar 9 aydır tutuklu. Dön önüne" diyerek bağırdı. Duruşma salonundaki polis, Özaydınlı ile tartışan vatandaşı daha ileride bir yere oturttu.

EKŞİOĞLU: TRAFİK KAZASINDA 3 KİŞİYE ÖLDÜREN 5 AY YATTI GİTTİ

"Futbolda şike" iddiaları üzerine açılan davada sanık İlhan Ekşioğlu’nun çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı duruşmada Ekşioğlu ve Ali Kıratlı arasındaki Eskişehir maçından önceki bir telefon görüşmesini salonda dinletti. Ekşioğlu, “Alper Potuk ve Sezer Öztürk transferinde menajerlerine verilecek 250 bin dolar para konuşuluyor" dedi.

Mahkeme Başkanının, “Birine 50 zam yaptım diyor Kıratlı. İkincisi oynuyor diyor. Bu konuşma ne anlama geliyor?" sorusuna Ekşioğlu, “Burada menajeri kastediyoruz oynuyor derken. Mecazı anlamda oynuyor lafı kullanıldı. Maç oynamak değil" diye yanıt verdi.

“ÖNCE DİNLEME YAPILDI SONRA ŞİKE ARANDI"

Ekşioğlu soruların ardından, “Sahada şike var deniliyor. Tespit edilir ve dinleme kararı ile fail bulunur normalde. Önce dinlenilmiş sonra şike bulunmaya çalışılmış. Ortada somut delil yok. Sadece telefon dinlemeleri var. 11 aydır tutukluyuz. Tutuksuz yargılanma hakkım olduğunu düşünüyorum. Transferde her yol mübahtır. Hatta eskiden adam kaçırma da vardı. Volkan Demirel ile ücret üzerine görüştüğümüzde aramızda büyük farklar oluştu. Bazı yöneticiler cebimizden verelim dediler. Bu da kayıtlara girmedi. Bazen böyle şeyler oluyor" dedi.

KAZADA 3 KİŞİYİ ÖLDÜREN 5 AY YATTI

Ekşioğlu, "Cezaevinde ve buraya gelip giderken bazı olaylardaki sanıkları tanıdık. Adam yaralayan 27 gün kaldı. Bahisten geldi 119 gün yattı. Tecavüzden adam tutuksuz yargılanmış. Trafik kazasında 3 kişiye öldüren 5 ay yattı gitti. Hepimizin çocukları var. Kızım okulu bıraktı. Bana soruyorlar 'sen naptın' diyorlar" diye konuştu. Ekşioğlu’nun konuşması sırasında sesinin titrediği duyuldu. Ekşioğlu’nun ardından Ali Kıratlı söz aldı.

KIRATLI: CEZAEVİNDE CİNLERLE TOP OYNUYORUM

"Futbolda şike" iddiaları üzerine açılan davada sanık Ali Kıratlı dinlenildi. Kıratlı, “Sabit aramadan görüşmeyi talep etmedim. Ben gizli saklı bir şey yapsam bu kadar konuşmam. 6 maç ile ilgili suçlanıyorum. Bu maçlarla ilgili bir sürü insanın adı geçiyor ama tutuksuzlar. Ben nasıl dosyanın hamalı haline geldim anlamıyorum. Ben cezaevinde cinlerle top oynuyorum .Gelirken onlara siz de tahliye olursanız ben ne yaparım dedim" dedi.

‘ÖRTÜLÜDEN’ LAFI KENDİ HESABIM

Mahkeme Başkanının, “Örtülüden para ver diyorsun. Nedir o?" sorusuna Kıratlı, “Ben kendim için para istedim. Kendi hesabımdan istedim. İlhan benim finansörüm" diye konuştu. Örgüt üyeliği iddialarını kabul etmeyen Kıratlı, tahliyesini talep etti.

AHMET ÇELEBİ: ÖRGÜTÜ KABUL ETMİYORUM

Kıratlı’nın ardından sanık Ahmet Çelebi dinlenildi. Aleyhine tek bir konuşmanın olmadığını belirten Çelebi, “Neden yatıyorum bilmiyorum. 3 Temmuz’a kadar işadamıydık. Bu kadar yattıktan sonra tahliye değil beraat istiyorum. Örgütü kabul etmiyorum. Örgüt üyeliğini de kabul etmiyorum. Aziz Yıldırım madem örgüt lideri, kombineden para alıyor, formadan para alıyor. Bu nasıl örgüt böyle" diye konuştu.

SANIK İŞCAN: AZİZ YILDIRIM İÇİN CANIMI VERİRİM

Sanık Yusuf Turanlı da tahliyesini talep etti. Turanlı’nın ardından Bülent İşcan, “Bana sürekli bir arabayı soruyorlar. Böyle bir arabanın alınması ile ilgili benim alakam yok. 93 sanık ile ilgili konularla ilgili hiçbir görüşmem olmamıştır. Aziz Yıldırım’ı çok seviyorum. Canımı veririm onun için. Abim kendisi. Yuvam yıkıldı başkanım. Evimi sattım" ifadelerini kullandı. Duruşmaya öğle arası verildi.

ŞİKE DAVASINDA "TWİTTER" GERGİNLİĞİ

Şika davasında duruşmaya verilen öğle arasında Fenerbahçeli yöneticiler ile Trabzonsponlu yöneticiler arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin Fenerbahçe Eski Asbaşkanı Ali Koç’un duruşmadan notları Twitter’da paylaşan bir kişiye tepki göstermesi üzerine başladığı öğrenildi. Şike davasında duruşmaya verilen öğle arasında salondakilerin koridora çıktığı sırada Ali Koç’un duruşmadan notları Twitter’da paylaşan ve Trabzonsporlu olduğu öğrenilen kişinin yanına giderek yalan yanlış bilgiler yazdığı iddiasında bulundu. Bunun üzerine orada bulunan Trabzonspor kongre üyelerinden sanık Zeki Mazlum da Koç’a, “Siz neden karışıyorsunuz?" karşılığını verdi.

Bu ifadeler üzerine gerginlik çıktı. Koç ile Mazlum arasında itişme yaşandı. Avukatlar ve diğer yöneticiler araya girerek ikiliyi ayırdı. Taraflar arasında sözlü tartışma bir süre daha devam etti. Araya girenlerin sakinleştirmesiyle tartışma sona erdi.

MAHKEME BAŞKANININ "EMANET" TEPKİ

Verilen 1 saatlik öğle arasının ardından duruşmaya devam edildi. İlk olarak tutuklu sanık Haldun Şenman’ın çapraz sorgusu yapıldı. Sanık Şenman da iddiaları kabul etmediğini belirterek, “Tutuklu olmamın nedeni aslı astarı olmayan dedikodular. Herhangi bir telefon konuşmamda sorular bende, gelin vereyim demiş miyim?" dedi. Olgun Peker’in, “Ben senden soruları istedim mi?" sorusuna Şenman, “Hayır, olmadı" diye yanıt verdi. Transferle ilgili her türlü işleme baktıklarını belirten Şenman, “Sınavı yapmak ile biz yetkili değildik" dedi. Şenman’ın ardından tutuklu sanık Sami Dinç’in çapraz sorgusu yapıldı. Dinç, “Ben kimi arasam bir şike şüphesi aranmış" diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANINDAN ‘BİLET TEPKİSİ’

Dinç’in bir telefon görüşmesindeki ‘emanet’ sözünün bilet anlamında olduğunu söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Bilet desene o zaman. Niye bu kadar zorlamışsınız? Emanet falan demişsiniz. Niye bu kadar gizli konuşuyorsunuz? Biletse bilet yani" dedi. Bu konuda söz alan Şekip Mosturoğlu da, “Konuşmada geçen ‘emanet’ kelimesi VIP biletidir. Kızımın 23 Nisan töreni olduğu için Şenman’dan almasını istedim. İşim olmasaydı ben alacaktım" diye konuştu.

“OLAYI YAPANLAR GİRESUNSPOR’UN ADINI KULLANIYORLAR"

Tutuklu sanık Olgun Peker’in çapraz sorgusu gerçekleştirildi. Olgun Peker, “Mahkemede çok yemin ediyorum. Benim hayatımda böyle tarzım olmadı. Ben yalan makinesi talebinde bulundu. Size garip geldi. Niye istedim. Bana karşı önyargının farkındayım" dedi. Bu söze itiraz eden Mahkeme Başkanı, “Bizim kimseye önyargımız olamaz kimseye karşı. Biz dosyaya bakarız" diye konuştu.

Alper Büfe olayının yaşandığı tarihte Belçika’da olduğunu belirten Peker, “Burada benimle ilgili hiçbir delil yok. Giresun FM olayı var bir de. Bir yazıdan bahsediliyor. O yazıyı inanın hala okumadım. Benim aleyhimde Mustafa Cici diye biri yazıyormuş. Olabilir. Bu olayı yapanlar örtbas etmek için Giresunspor’un adını kullanıyorlar. Olayda bana göre başka bir iş var" diye konuştu.

“ŞİKE KONUSUNDA ALNIM AK"

2007 yılına kadar sinir hastalıkları nedeniyle tedavi gördüğünü ifade eden Peker, “Şike konusunda alnım ak. Bana bunu ima bile edemediler. Sadece Ömer Ülkü’nün olayından beni bağladıkları görünüyor. Ülkü şike yaptıysa inşallah en ağır cezayı verirsiniz. Çünkü Giresun küme düştü bu nedenden dolayı" ifadelerini kullandı.

“OKUMADAN DİPLOMA ALDIM BEN"

Peker’in “Okumadan ortaokul diploması aldım ben. Bunu Federasyon Başkanı da biliyordu" sözleri üzerine Mahkeme Başkanı “Federasyon Başkanı sahte olduğunu biliyor muydu?" diye sordu. Peker de, “Federasyon Başkanı ve üyeler dahil herkes benim okumadan aldığımı biliyordu" dedi. Bunun üzerine söz alan Haldun Şenman, “Biz bunu inceledik. Diplomayı Hukuk Kurulu’na gönderdik. Sorun çıkarsa menajerlik sertifikasını iptal ettiririz dedik" ifadelerini kullandı. Tahliyesini talep eden Peker, “93 sanık içinde hakkımda soruşturma yürütüldüğünü bilen tek kişi benim. Kaçma gibi bir düşüncem yok" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: AVUKAT HANIM DAVADA SONA GELİNDİ TALEPTE BULUNUYORSUNUZ

"Futbolda şike" iddiaları üzerine açılan davada müdahil olan Fenerbahçe Spor Kulübünün avukatının soruşturmanın genişletilmesi yönünde talepte bulunması üzerine mahkeme başkanı, “Avukat hanım davada sona gelindi talepte bulunuyorsunuz. Daha önce müdahil olsaydınız. Bu dava Ekim- Aralık’ta biter o zaman. Bizim sadece bu davamız yok" dedi.

Davada söz alan Yıldırım’ın avukatı Şeref Dede, “Samimiyetle söylüyorum gayretiniz var. Ama acelenizi anlamak mümkün değil. Bu acele ecele götürür. " diye konuştu. Duruşmada bazı sanık avukatları da mütalaadan önce avukatların uzun savunma yapması gerektiğini belirtti. Mahkeme soruşturmanın genişletilmesi talebini daha sonra değerlendirecek.


 


(BB)