Kolin Otel'de düzenlenen törene, Yeni Zelanda'nın Gazi İşleri Bakanı Guy'un yanı sıra Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale milletvekili Ali Sarıbaş, Yeni Zelanda'nın Türkiye Büyükelçisi Taha Macpherson ile Anzak Koyu çıkarmasının 97. yıl dönümü törenlerine katılmak için Yeni Zelanda'dan gelen Askeri ve sivil heyet katıldı.

Yeni Zelanda Hükümeti tarafından bir Türk vatandaşına ilk kez verilen Kraliyet nişanı, majesteleri Yeni Zelanda Kraliçesi 2. Elizabeth (İngiltere kraliçesi) adına veren Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, "Yeni Zelanda Liyakat Nişanı, Krallık ve Yeni Zelanda'ya övgüye değer hizmetlerde bulunmuş yahut itibar, yetenek, katkı veya farklı meziyetleriyle öne çıkmış kişilere verilir" dedi. Partal'ın, Çanakkale'de 2005- 2011 yılları arasında Vali Yardımcılığı görevi süresince Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak anma törenlerinin güvenli ve başarılı geçmesini ve bu törenlere yıllardır katılan yüksek rütbeli kişiler ile binlerce Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşına destek olmak adına paha biçilemez hizmette bulunduğunu anlatan Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, "Çanakkale Valiliği'nin Yeni Zelanda ve Avustralya ile olan ilişkilerini düzenlemek, Partal'ın görevinin bir parçası iken, kendisinin bu role getirdiği ortak çalışmacı ruh ve sıcakkanlılık, anma törenlerinin bugünkü emniyetli, kapsamlı, saygıdeğer ve Anzaklar ile modern Türkiye ruhunun belirleyicisi olan barış ve kardeşlik modeli durumuna gelmesine önemli katkılarda bulunmuştur" dedi.

Nathan Guy'ın elinden nişanı alan Ali Partal da Türkiye ve Yeni Zelanda ikili ilişkilerine desteği ve bu yöndeki önemli hizmetleri nedeni ile Yeni Zelanda Liyakat Madalyasına layık görülmesinin Türkiye adına bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Nathan Guy, ayrıca hazırlattığı bir çiçek buketini Partal'ın eşi Gülay Partal'a sundu "Her başarılı erkeğin ardında bir bayan vardır" dedi.

ES(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)