AÜ Hastanesi'nde, 15 Mayıs'ta yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın sağlık durumuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Geçici'nin katıldığı toplantıda, Turan Çolak'ın son durumuyla ilgili bilgi verildi.

KONUŞMASI GÜZEL VE ANLAŞILIR

Başhekim Doç. Dr. Erdoğan, Turan Çolak'ın Plastik Cerrahi Servisi'nde tedavisinin sürdüğünü belirterek, "Bu aşamadan sonra servisteki takiplerinin yanında psikolojik desteğiyle ilgili bir psikiyatrist arkadaş devreye girecek. Ardından rehabilitasyon programları devam edecek. Her geçen gün daha iyiye gittiğini görüyoruz. Konuşması gayet güzel ve anlaşılır. Herhangi bir sıkıntısı olmadığını söylüyor" dedi. Çolak'ın şu an kardeşi ile diyalog kurduğunu aktaran Doç. Dr. Erdoğan, "Kardeşi yüzünün çok güzel olduğunu söylemiş. Şu anda, ne kadar göremese de, yeni yüzünden memnun olduğunu iletiyor" ifadesini kullandı.

YÜZÜNDEKİ ÖDEM GERİLEDİ

Turan Çolak'ın ameliyatın ardından 7'nci günü tamamladığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise "Her şey çok yolunda gidiyor ama her zaman söylediğimiz gibi ilk 10 gün çok önemli. Riskli anlamda 3 günümüz daha var. Yüzündeki ödem çok geriledi. Şu an çok net konuşabiliyor, yiyip içebiliyor, kan değerleri çok iyi, ilaç tedavileri istendiği gibi gidiyor" diye konuştu.

6 AY BEKLEYECEK

Turan Çolak'ın yeni yüzünü ne zaman görebileceği yönündeki bir soru üzerine Yrd. Doç. Dr. Özkan, Çolak'ın ameliyatının Uğur Acar'a göre daha komplike olduğunu aktardı. Göz kapağı olmayan Turan Çolak'a göz kapağı da nakledildiğini, kasların çalışır duruma gelmesi için 3-6 ay arasında beklenmesi gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkan, Turan Çolak'ın net görmesi için 6 aylık bir süreç gerektiğini kaydetti.

NAKLEDİLEN YÜZÜN GENÇ OLMASI BÜYÜK AVANTAJ

Turan Çolak'ın göz kapakları için şu an herhangi bir müdahale söz konusu olmadığını, ancak ilerleyen dönemde gerekirse müdahale edilebileceğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Genç bir yüze sahip olmasının ona ne avantajı olacak?" sorusuna, "Bu kadavra biraz şans işi, kime ne kadar genç, ne kadar yaşlı düşeceğine karar veremiyorsunuz. Seçme şansınız yok. Hastanın kısmetine bağlı. Elbetteki genç olması Turan için büyük bir avantaj" yanıtını verdi. Yrd. Doç. Dr. Özkan, şu an Turan Çolak'ın gözlerinin kapalı tutulduğunu da sözlerine ekledi.

'HAYATA HAZIRLAYACAĞIZ'

Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın da psikolojik tedavisini yürüten AÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Geçici, Uğur Acar'da edindikleri tecrübelerle birlikte ameliyat öncesinde Turan Çolak'ın ameliyata uygunluğunu değerlendirdiklerini aktardı. Psikolojik açıdan bir sıkıntısı olmayan Turan Çolak'ın yüzündeki ciddi problem nedeniyle ameliyat için çok istekli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Geçici, "Biz operasyon öncesinde beklentilerin doğru konumlandırılması amacıyla bazı görüşmeler yaptık. Operasyon sonrasında da tıbbi müdahaleler yapılıyor. Bu çok önemli. İlk 10 günün önemli olduğunu biliyoruz. Ameliyat olduktan sonra bugün ilk defa Turan ile görüştüm. Toparlandıktan ve riskli durum geri plana atıldıktan sonra görüşmelerimiz tekrar başlayacak. Hayata iyi bir şekilde hazırlamaya çalışacağız. Yeni yüzüyle o da çok iyi bir hayat yaşayacak bundan sonra" diye konuştu.

'MÜDAHALECİ DEĞİL İZLEYİCİ OLACAĞIZ'

Basın mensuplarının "Turan Çolak'a nasıl bir psikolojik tedavi uygulayacaksınız?" sorusuna Doç. Dr. Ömer Geçici, şu karşılığı verdi:

"Bütün hastalar için ortak şeyler var. Ciddi bir operasyon geçirdi. Kullanacağı ilaçlar var, bunların komplikasyonları var. Depresif bozukluk dediğimiz sıkıntılar yaşayabilir. Yüzüyle ilgili sıkıntılar olabilir. Bunları özellikle izleyip, müdahale edeceğiz. Bununla birlike hayatla irtibatlarını doğru kılmaya çalışacağız. Çok müdahaleci değil de izleyici, varsa müdahale gerektiren bir konu orada müdahale edeceğiz."



ÖÖ(SU/CK)