Aynı zamanda İzmir’deki matbaacılık sektörünün önemli temsilcilerinden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi, sektörü kurumun dergisine değerlendirdi. Basılı malzemelerin yanı sıra etiketten ambalaja kadar pek çok alanda bu sektörün ürünlerinin kullanıldığına dikkat çeken Eskinazi, bu önemli sektörün dünya ve ülkedeki gelişmelere ayak uydurabilmesi için ortak hareket etmesi gerektiğini savundu. Bu yönde çabalar olduğunu ancak, henüz sektörde tam bir birlik oluşmadığını da kaydeden Eskinazi, TOBB Sektör Meclisi’nde de bu sektörün temsil edilmediğine dikkat çekerek matbaacılığın teşvik edilebilir sektörler arasında yer alması gerektiğini, teknoloji yatırımlarında finansal kiralama yöntemini tercih eden sektörde KDV oranlarının düşürülmesin hayati önem taşıdığını kaydetti.

O KADAR İSMİ SIĞDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL

Tüm sektörlerin ana gündem maddesi olan yeni TTK’nın matbaa sektörü için önemli soru işaretleri içerdiğine işaret eden Eskinazi, şöyle dedi:

"Şirketlerin mali belgelerinin basımında yeteri kadar bilgilendirme yapılmaması uygulamada sorunlara neden olacaktır. Örneğin 39/2’nci maddesinde istendiği gibi şirketin ticaret ünvanı, adresi, vergi dairesi adı ve numarası, taahhüt edilen ve önerilen sermayesi, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, müdür ve yöneticilerinin adlarını bu belgelere sığdırmak mümkün değildir. Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yeni TTK, matbaacılara çok büyük görev düşmesine karşın halen ne matbaacıların ne de vergi dairelerinin uygulamaya ilişkin bilgisi bulunmamaktadır."

Eskinazi, sektör temsilcilerinin acil bilgilendirilmesi gerektiğini savunarak geçiş döneminin sancısız olması için vergi daireleri ile matbaacıların uyumlu çalışması gerektiğini vurguladı.

“BİLİNÇSİZ YATIRIM TEKNOLOJİ ÇÖPLÜĞÜ YARATTI”

Sektördeki diğer sorunlara da değinen Eskinazi, Türkiye’deki yüzlerce matbaanın yanı sıra eski teknoloji ile faaliyet gösteren binlerce işletme olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Rekabet edebilmek ve ayakta kalabilmek için teknolojiye yatırım şart olmuştur. Bu konuda bilinçsiz yatırımlar, sektörde teknoloji çöplüğü yaratmıştır. Planlama eksikliği Avrupa’daki ikinci el makineleri Türkiye’ye taşımış, bu durum atıl makine fazlalığına neden olmuştur” değerlendirmesini yaptı. Eskinazi ayrıca sektörde bilgisayar tabanlı makineleri kullanabilecek kalifiye eleman ihtiyacına da dikkat çekti.



BT(AÖ/İD)