19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın statlarda kutlanmasının kaldırılmasının ardından, ulusal ve resmi bayramlar ile tarihi günler yönetmeliğinde yapılan ve 5 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklik Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i Anma Töreni’ne uygulandı. İzmirli gazetecilerden uygulamaya çeşitli eleştiriler geldi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, akşam yapılan Hasan Tahsin Gazetecilik Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada ve katıldığı televizyon programında uygulamayı eleştirdi.

'İLK KEZ TÜRK ORDUSU TEMSİL EDİLMEDİ'

15 Mayıs gününün Anadolu’yu işgal eden düşmana karşı ilk kurşunun sıkıldığı gün olduğunu, ancak 93'üncü yıldönümüne ilk kez Türk Ordusu’nu temsilen kimsenin katılmadığını dile getiren Sertel, 15 Mayıs töreninin hazırlıklarının İzmir Valiliği tarafından yapıldığını söyledi. Anıta çelenk konulması için izin uygulamasını eleştiren Sertel şöyle dedi:

"İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak Hasan Tahsin’i her yıl olduğu gibi anıtı başında andık. Ancak bu yıl bizleri üzen şeyler oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun başlattığı mücadeleyi, silah arkadaşlarını ve Hasan Tahsin’leri anmak için, çelenk koymak için izne gerek olmadığı kanısındayım. O güzel anıta İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak biz çelenk koyabildik, diğer kurum ve kuruluşlar ne yazık ki Valilik izni olmadığı için çelenk koyamadılar. Hasan Tahsin’i anma töreninde ilk kez Ege Ordu Komutanlığı’nı göremedik, iki yıldır Sayın Valiyi göremiyoruz, Valiyi temsilen Vali Yardımcısı Nevzat Ergün geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçen yıl gelmişti bu yıl gelmedi, vekili geldi. Emniyet Müdürü gelmedi. Anma töreniyle ilgili daveti Valilik yapıyor ve törende İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı konuşma yapıyor. Biz de Cemiyet olarak davet gönderdik, ancak bizim davetimize bir tek Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır geldi. Valilik bu yıl da düzenlemeyi yaptı ses düzeni kuruldu, bando geldi ancak katılım olmadı. Bu da bizi üzdü. Hiçbir devlet büyüğümüze, Hasan Tahsin’in ilk kurşunu sıktığı günün anlamını anlatmak görevimiz değil."

VALİLİK YENİ YÖNETMELİĞİ HATIRLATTI

İzmir Valiliği yetkilileri ise, 5 Mayıs 2012 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği' uyarınca hangi bayramlarda kimlerin kutlama töreni yapacağının belirtildiğini dile getirdiler. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 15 Mayıs günü için önceden izin aldığını ifade eden yetkililer, çelenk koyma konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını, yeni yönetmeliğin kutlama ile ilgili düzenleme yaptığını, katılımla ilgili bir düzenlemenin bulunmadığını kaydetti.

YÖNETMELİK

5 Mayıs 2012’de Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nin mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günleri düzenleyen 8'inci Maddesi’nde şöyle deniliyor:

"Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlama faaliyetleri; Başkentte Ankara Valiliği, Başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenir. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez."



TG(İÖ/COŞ)