Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, daha önce eleştirdikleri teşvik yasasında Türkiye'nin dört bölgeye ayrıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Diyarbakır ve Orta Anadolu'da bazı illerde aynı kategoride yer almıştı. Biz buna itiraz ediyorduk. Buraya yatırıma kimse gelmiyor diyorduk. Bu anlamda eleştirilerimizi dikkate alan ve Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran bir yaklaşım gösterilmiş. Bölgemiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da geri kalmış illerin arasında yer almıştır. 6'ıncı bölgede hem yıllar itibariyle 10-12 yıla çıkarılmış, hem de muhafiyetler anlamında diğer bölgelere göre daha olumlu. Bir diğer önemli konu 1 ve 2'inci bölgede yatırım yapan yatırımcının gelip 6'ıncı bölgedeki illerde yatırım yapması konusunda yatırımının vergiden düşürülmesi konusu önemlidir. Eğitim, sağlıkta, turizm ve madencilikte büyük ölçekteki yatırımda nerede yatırım yaparsanız yapın dolayısıyla 5'inci bölgenin yatırım muhafiyetlerinden yararlanıyorsunuz. Eğer bu böyle ise bu tür yatırımların bölgeden çıkmasına hatta hiç gelmemesine neden olacaktır. Lojistik destek anlamında iyi olan illerin bu yatırımları toplaması anlamına geliyor. Bir önceki teşvik politikasına göre bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik amaca daha iyi hizmet ediyor gibi görünüyor."

TÜRK: GENEL ANLAMDA OLUMLU YÖNLERİ ÖN PLANDA

Diyarbakır Sanayi ve İşadımları Derneği Başkanı Raif Türk, yıllardır bölgedeki sivil toplum örgütlerinin teşvik sistemi ve paketleriyle ilgili eleştirileri olduğunu belirterek, bunların dikkate alındığını söyledi. Türk şöyle dedi:

"Genel olarak paketin olumlu ve iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ufak tefek aksaklıkları ve eksiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Yatırım mallarında gümrük indirimi var, makina teçhizatta KVD indirimi var, yatırımlarda KDV iadesi var, süresi 7 yıla çıkarılmış, bu iyi. Önümüzdeki 2 yıl içinde yapılacak yatırımlar için süre 10 yıla çıkarılmıştır. Bu olumlu bir şeydir. Faiz indirimi var. Bu iyi ve olumludur. İşletmelerin lehinedir. Fakat, bankalar tarafından her zaman uygulanmayabililiyor. Genel anlamıyla baktığımızda olumlu yönleri ön planda. İstihdama, katma değerin artmasında hizmet edecektir. ihracaatın artmasına, hayat seviyesinin yükselmesine katkısı olacaktır."

TUNCELİ'DEN TEPKİ: KABUL ETMİYORUZ, SİYASİ BİR KARAR

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik yasasında Tunceli'nin 5'inci bölge kapsamına alınması tepki gösterip, kararın tamamen siyasi olduğunu savundu. Ankara'da bulunan ve yarın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la göruşmesi olduğunu söyleyen Cengiz, şöyle dedi:

"Tunceli'ye büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Türkiye'de en çok göç veren il konumundayız. Yeni teşvik yasasında en avantajlı bölge ve yine en önemli teşviklerin verildiği bölge olan 6'ıncı bölge kapsamına ilimizi almamışlar. Bizi 5'inci bölge kapsamına, Kahramanmaraş, Yozgat, Çorum gibi iller ile aynı seviyede tutmuşlar. Biz Türkiye'nin en yoksul kentiyiz, hiçbir özel sektör yatırımı yok, yatırımcı bölgeden kaçıyor, bizden daha iyi olan iller 6'ıncı bölgeye alınmış biz alınmamışız. Ben bu kararın tamamen siyasi olduğunu ve ilimizin cezalandırıldığını düşünüyorum. Tunceli kesinlikle 6'ıncı bölge teşvik kapsamına alınmalıydı. Bu karar tamamen siyasi bir karardır, bunu kabul etmiyoruz ve bir an önce Tunceli 5'inci bölgeden çıkarılarak 6'ıncı bölge illeri kapsamına alınmalı."

BATMAN: OLUMLU YANSIMALARI OLUR

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Nasıroğlu, yeni paketten umutlu olduklarını söyledi. Nasıroğlu, "Yeni teşvik yasasını tam olarak inceleme imkanım olmadı. Ancak genel hatlarıyla gördüğümüz kadar, yeni teşvik paketinin bölgemize ve ilimize olumlu yansımalarını olacağını düşünüyorum. Daha önce eski teşvik paketleri dört bölgeye ayrılmıştı, şu anda altı bölgeye ayrılmış. Batman'ın altıncı bölgede yer alması bizi mutlu etti."