Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’de fuarcılığı büyütmek ve geliştirmek için projelendirdiği Gaziemir’de 300 dönümlük alana kurulacak Yeni Fuar Alanı Kompleksi’nin ihalesi 7 aydır sonuçlanmadı. İhale nisan ayında yapıldı. Ermit Mühendislik ihaleyi 259 milyon 690 bin TL’lik teklifle kazandı. 5 firma ve ortak girişim KİK’e yaptıkları başvuruyla ihaleye itiraz etti. KİK üç itirazı reddetmesine karşın iki itiraz konusunda ihaleyle ilgili düzeltici işlem yapılması kararı verdi. Eylül ayına kadar yaşanan bu sürecin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi İhale Komisyonu, KİK kararları doğrultusunda yeniden değerlendirme yaptı. 5 Ekim’de alınan kararla ihaleyi yine Ermit Mühendislik firması kazandı. Büyükşehir Belediyesi firmayı sözleşmeye çağırmak için harekete geçmeye hazırlanırken daha önce itiraz eden firmalardan Varyap Varlıbaşlar A.Ş. ile İntes Grup İnşaat-Fema İnşaat ortak girişimi ihale sonucuna 19 Ekim’de yine itiraz etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 9 Kasım’da Uçanyol temel atma töreninde, Yeni Fuar Alanı ihalesi sonucuna yapılan itirazlarla ilgili konuşma yaptı. Kocaoğlu, bu ihalenin daha önce yapılan itirazlar nedeniyle didik didik incelendiğini belirterek, "Bu iki firmaya sesleniyorum: İzmir'in işini engellemeye hakları yoktur. İtirazlarını geri çekmelerini kent adına talep ediyorum. Daha önce bu itirazlar yapıldı, değerlendirildi ve düzeltme kararı verildi. Bu itirazlarla zaman kaybediyoruz" dedi. Kocaoğlu, KİK’in de itirazlarla ilgili kararını bir an önce vermesini diledi.

Kocaoğlu’nu itirazlarını geri çekmesi çağrısında bulunduğu iki firma da itirazlarını KİK’e taşıdı. Varyap Varlıbaşlar A.Ş. Kocaoğlu’nun çağrı yaptığı 9 Kasım’da KİK’e başvusunu yaptı. İntes Gurup-Fema İnşaat ortak girişimi ise 12 Kasım’da KİK’e itirazda bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nde gözler KİK’in bu iki itirazla ilgili yapacağı değerlendirmeye çevrildi. İtirazlar reddedilirse Ermit Mühendislik firması sözleşmeye davet edilecek. İnşaat başlatılacak. Aksi durumda ihale krizi sürecek.



UB(İÖ/CK)