Hava sıcaklığının 40 derecenin altına düşmediği Antalya'da yaylalardaki kar görenleri hayrete düşürüyor. Doğu ilçeleri Gündoğmuş, Akseki ve İbradı'nın orta kesiminde yer alan Karıngöl, Güzelbağ ve Eğrigöl yaylarına çıkanlar, eşsiz manzarayla bütünleşen ve kalınlığı 1 ile 5 metreyi bulan karda keyif yapıyor. Bölgeye gitmeye çalışanlar, ancak greyderlerin karı temizleyerek yol açması sonucu yaylalara ulaşabiliyor.

ÇOBANLAR DERTLİ

Antalya'nın karlı yüzünde en büyük sıkıntıyı ise çobanlar çekiyor. Akseki'de karla kaplı yayla yollarının yeni açıldığını belirten çoban 46 yaşındaki Adil Kılıç, iklim değişikliği nedeniyle haziran ortası gelmesine rağmen yaylaya yeni çıktıklarını belirtti. Yolların geç açılmasından şikayet eden çoban Kılıç, "Biz bu sene yaylaya çıkmakta geç kaldık. Yollarda kar çok, yolları açtık açıyoruz dediler ama bu zamana kadar açmadılar" diye konuştu.

Alanyalı çoban 72 yaşındaki Ali Şahin ise haziranda yaylaya çıktıklarını, yaylaların karından, otundan ve suyundan tam olarak faydalanamadıklarını açıkladı. Güzelbağ yaylasında oturan 60 yaşındaki İdris Saraç da hava ve iklim şartlarından dolayı karlı yaylalara araç yerine aşek ya da at sırtında çıkabildiklerini söyledi.

ŞAŞILACAK BİR DURUM DEĞİL

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Jeotermal Enerji Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Antalya’daki iklim olayını yorumladı. 40 derece sıcaklıktaki Antalya’nın yaylalarında halen kar olmasının anormal bir durum olmadığını belirten Prof. Dr. Özgür, "Şu an karların bulunduğu yerler dağ, çukur ve su akıntıların oluşturduğu yataklardan ibaret. Aşağı kesimlerde zaten kar görülmesi mümkün değildir" dedi.

Prof. Drç Özgür, karlı yerlerin yüksek rakımlı yaylalar olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özgür, "Karlar sadece engebeli çukurlar, yüksek tepeler ve su akıntılarının oluşturduğu yataklarda bulunuyor. Oradaki kar kalınlığının 5 metreye kadar ulaşması dahi şaşırtıcı bir şey değil. Çukurun durumuna göre bu 10 metre de olabilir. Su yatağına kar birikir, üst üste bindiği için sıkılaşır. Zamanla buz kütlesi haline gelir. O rakımda sıcaklık düşük olur. Dolayısıyla karın erimesi de zaman alacaktır" diye konuştu.