Muğla’nın Bodrum ve Fethiye, Aydın’ın Kuşadası ve Didim ilçelerinden, son bir hafta içinde, Ege'de mavi yolculuk yapmak için kiralanan, boyları 13-18 metre arasında değişen 6 polyester tek direkli sailing yatla, 21 metre uzunluğundaki 1 motoryat kaptanlarıyla kayıplara karıştı. Yatların bulunması için bazı şirket yöneticileri 10 bin dolara kadar ödül koyarken, bazıları ortadan kaybolan yatların ve kaptanlarının fotoğraflarını, polis, jandarma, sahil güvenlik ekipleriyle marina yöneticilerine vererek yardım istedi.

DEEP BLUE 30 KAÇAKLA KEFALONYA ADASI'NDA

Fethiye'deki Göcek Limanı’ndan kaptan Cem Akpehlivan (34) ile ortadan kaybolan 14 metre uzunluğundaki 'Deep Blue' adlı yatın Yunanistan'a ait Kefalonya Adası yakınlarında 30 kaçakla, Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından yakalandığı ileri sürüldü. Merkezi İstanbul'da bulunan Espiga Yatçılık Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Saral, kendilerine ait olan ve Göcek'ten çalınan 'Deep Blue' adlı yatının haricinde tam beş kez çalınan 'Göçek' isimli 14 metrelik sailing yatın bir kez daha çalındığını belirterek, “Suriye, Filistin ve Lübnan'daki olayların ardından insan kaçaklığıyla yat hırsızlıkları yeniden başladı. İnsan tacirleri kaptanlara yüksek paralar ödeyerek kaçırtıyor. Çalınan bir yatımızı kaptanı Aydın Çakır ile yakalayıp güvenlik güçlerine teslim ettik. Tutuklanmadı bile. Cezalar caydırıcı olmalı” dedi.

BULANA ÖDÜL

Son olarak 21 metre uzunluğundaki 'Markj' adlı motor yatın çalındığını ve bulunması için ödül koyduklarını belirten Bodrum'daki YachtWorks Limited Şirketi'nin Yöneticisi Yusuf Civelekoğlu “Mavi yolculuk amacıyla Türkiye ve Yunanistan'dan kiralanan altı yatla bir motor yat çalındı. “Ubuntu" isimli yata bir süre önce Simi Adası’nda el konulmuştu. Ancak yatı almaya gittiğimizde yerinde bulamadık. Yeniden kaçırıldığını öğrendik” diye konuştu.

9 ORGANİZATÖR TUTUKLANDI

Öte yandan, Muğla’da son iki hafta içinde insan kaçakçılığında kullanılan yedi yatla dört sürat motoruna güvenlik güçleri tarafından el konulduğu, Suriye, Filistin, Irak, Afganistan, İran ve Lübnanlı olmak üzere 240 kaçakla yakalanan 14 organizatörden 9’unun tutuklandığı, 5’inin de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.



YA(İÖ/AK)