Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'ndeki, ÇED Süreci Toplantısı'na, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Nazka Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. ÇED çalışmalarını yürüten Çevre Mühendisi Çiğdem Kale, 608 yat kapasiteli projeyle ilgili hazırlanan raporu detaylarıyla açıkladı. Ardından da Çevre ve Şehirçilik İl Müdürü Namık Güver tarafından halkın görüşleri alınmaya başlandı.

Toplantının bu bölümünde Yat Limanı, Çanakkale halkını ikiye böldü. Katılımcıların bir bölüm ÇTSO'nun çalışmalarını yürüttüğü Yat Limanını desteklerken, bir kesim ise karşı olmamakla beraber yerine itirazları olduğunu belirtti.

ENDİŞELER DİLE GETİRİLDİ

Çevre örgütlerini temsilen söz alan kişiler, yat limanının yapılmasının planlandığı Mesudiye Zırhlısı’nın yanı sıra birkaç batığın daha bulunduğu Sarısığlar Mevkisi’nin yat limanı yapımı için uygun olmadığını belirtti. Vatandaşa ait kamusal alanın da yat limanıyla işgal edilmemesini istendi.

Yat limanının yeriyle ilgili endişelerini anlatan Çanakkale yerel tarih araştırmacısı Şahabettin Kalfa, “Burada sualtı haritası incelenmemiş. Bununla ilgili bir envanter çalışması çıkarılmamış. Bunun öncelikle yapılması gerekir. Ayrıca batıklar açısından da bir envanter çalışması da yok. Bunun da yapılması gerekiyor. Çanakkale'de iki egemen rüzgar vardır. Bunlar lodos ve poyraz. Ama batı rüzgarı esti mi bütün tekneler nereye sığınacağını pek iyi bilemezler. O yüzden batı rüzgarı da mutlaka bu ÇED raporunda dikkate alınmalı” dedi.

Çanakkaleli avukat Erhan Tez ise çevrecileri sağduyulu ve akılcı düşünmeye çağırdı. Tez, “Hepimiz çevreciyiz. Hepimiz çevrecilikten yanayız. Ama gelin görün ki Avrupa'yı Ege ve Akdenize bağlayacak olan bir boğaz köprüsüne karşı gelebiliyorsak, Çanakkale'de ÇTSO başkan ve yönetim kurulunun vizyon sahibi olarak oluşturmuş oldukları projelere karşı geliyorsak Çanakkale'ye hiç bir şey yapamayız. Çanakkale'de iş sahası olmadığı için gençler büyük kentlere göç etmekte. Çanakkale bir emekliler kenti oldu. Çanakkale'ye sanayi de gelmeli marina da yapılmalı, boğaz köprüsü de yapılmalı. Çanakkale bunlara layık” dedi.

SALONU TERKETTİLER

Yat limanının yerine karşı olan kişiler, belirlenen yer ile ilgili teknik konularda görüş belirtince söz alan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, “Burada bizim belirtmemiz gereken, halk olarak yat limanını istiyor muyuz, istemiyor muyuz. Yoksa teknik konulara zaten işin uzmanları ve devletin görevlileri karar verecek. Siz kimsiniz?” deyince ortam biranda gerildi. Yat Limanının yerine karşı olan 15 kişilik bir grup bu söz üzerine toplantıyı terketti.

ÇED süreci devam eden Yat Limanı Projesi çalışmaları ÇTSO tarafından yapılırken, inşaat ve işletme aşamasının ÇTSO'nın yanı sıra Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale Belediyesi, Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. ile Çanakkale Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı oluşturacağı bir şirket tarafından yürütülmesi planlanıyor.