YASİN HAYAL’İN İTİRAZ GEREKÇELERİ


17 Ocak 2012 tarihinde görülün duruşmada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davayı karara bağlamıştı. Mahkeme, Yasin Hayal’e ‘tasarlayarak adam öldürmeye azmettiricilikten’ ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Hayal avukatı aracılığıyla geçtiğimiz ay bu karara itiraz etti. Yargıtay’a itiraz eden Yasin Hayal’ın itiraz gerekçeleri ortaya çıktı.


HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ


TCK yer alan ‘haksız tahrik hükmünün’ sanık Hayal lehine uygulanmadığının belirtildiği dilekçede, “Sanık Yasin Hayal lehine haksız tahrik indirimi talebimiz hakkında olumlu ya da olumsuz karar vermemiş, söz konusu indirimi uygulamama gerekçelerini hüküm fıkrasında belirtmemiştir. Bu yönüyle de bahsi geçen karar bozma gerektirmektedir" denildi.


“CİNAYET FİKRİNİ ORTAYA ATAN ERHAN TUNCEL"


Mahkemenin gerekçeli kararında, ‘Erhan Tuncel’in cinayetin azmettircisi olarak neden değerlendirilemeyeceğinin’ anlatıldığının vurgulandığı dilekçede, “Sayın mahkeme gerekçeli kararın 197. sayfasında, “Erhan Tuncel’in Yasin Hayal’e Hrant Dink’ten ve yazılarından bahsettiğini, cinayet fikrini ortaya attığını, Yasin Hayal’in kafasında Dink’in Türk düşmanı olduğu fikrinin bu şekilde oluştuğunuö belirtmiştir. Sayın mahkeme Yasin Hayal’in kafasında cinayet fikrinin oluşma sürecini bu şekilde açıklamışken, gerekçeli kararın 198. sayfasında “Belki de sanık Erhan maktülün öldürülmesi fikrin Yasin’e verdikten sonra bilerek sürecin dışına çıkarak zaten Yasin’in cinayeti işleyeceğini bildiğinden uzak duruyor gibi yapmış olabilir. Ancak bu konuda delil olmadığı için ve olsa bile sanık Erhan faal pişmanlık gösterdiği için azmettirici olarak cezalandırılamazö diyerek cinayetin azmettiricisi sıfatını yalnızca Yasin Hayal’e yüklemiştir. Yani mahkeme, Yasin Hayal’in kafasında Dink’in Türk düşmanı olduğu fikrinin oluşmasının Erhan Tuncel yüzünden olduğunu, Dink’ten ve yazılarından bahsederek cinayet fikrini ortaya atanın Erhan Tuncel olduğunu gerekçeli kararda belirtmesine rağmen Erhan Tuncel’e azmettirici sıfatı yüklememiştir" ifadeleri kullanıldı.


“ERHAN TUNCEL, CİNAYETİ İŞLEYECEK KİŞİYİ BULMA KONUSUNDA YASİN’DEN YARDIM ALDI"


Mahkemenin, Erhan Tuncel’le Ogün Samast arasında azmettirme olmaması sebebiyle Erhan Tuncel’e azmettirmeden ceza vermediğinin vurgulandığı dilekçede, şöyle denildi: “Halbuki Erhan Tuncel’in azmettiricilik sorumluluğunun doğması için kendisi ile Ogün Samast arasında bir azmettirme ilişkisinin varlığı gerekmemektedir. Çünkü Erhan Tuncel, cinayeti işleyecek kişiyi ve silahı bulma konusundaki yardımı Yasin Hayal’den almıştır."


“ERHAN TUNCEL AZMETTİREN KİŞİDİR"


“Cinayetin işlenmesi için birilerini bulma çabasına Yasin Hayal’in yardım etmesine sebep olan Erhan Tuncel’in Yasin Hayal’i cinayet konusunda azmettiren kişi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır" denilen dilekçede, mahkemenin Erhan Tuncel’i iştirak örgüsünün dışında bıraktığı ve Hayal’i azmettiren koltuğuna oturttuğu belirtildi. Dilekçede, bu gerekçelerle Yasin Hayal hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması talep edildi.


(BB)