Muğla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Alan Şefi Emin Necat Doğan, 2 yıl önce incir toplamak için çıktığı ağaçtan düşünce, kaburga kemikleri kırıldı. Hastanede röntgen çekimine götürülürken, kendisini çarşafla kaldıran hasta bakıcıların zorlandığını, kendisinin de büyük acı çektiğini belirten Doğan, sağlığına kavuştuktan sonra ilk iş olarak aynı acıları başkasını yaşamaması için hastayı kıpırdatmadan hidrolik sistemle havaya kaldırarak istenilen yere konulmasını sağlayan makine yaptı. Doğan yaptığı makinenin prototipini görev yaptığı okulda basına tanıttı. Amacının Türkiye'deki hastanelere kolaylık sağlayacak bir makine kazandırmak olduğunu vurgulayan Doğan, "Tedavi gördüğüm süre boyunca hastaların canının yanmadan, hasta bakıcıların hastaları kaldırmalarına gerek kalmayacak bir makine yapmayı düşündüm. Hastaneden taburcu olduktan sonra bu makineyi yaparak 'Faydalı model' patentini aldım. Geliştirdiğim proje; Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı olarak değerlendirildi. KOSGEB tarafından desteklendi" dedi.

400 KİLO TAŞIMA KAPASİTESİNE SAHİP

Makinenin obezite hastalarının taşınmasında kolaylık sağlayacağını belirten Doğan, 'Hasta Kaldırma ve Taşıma Makinesi' adıyla patent aldığını belirterek, "İçinde çelik halatların bulunduğu paletler, yatağında yatan hastayı kıpırdatmadan altına yerleştiriliyor. Bu bantları hidrolik kaldırma gücüne sahip makinemize kancayla sabitliyoruz. Hidrolik sistemle yatağından kaldırdığımız hastayı, istediğimiz yerdeki bir başka yatak ya da sedyeye zarar görmeden indirebiliyoruz. Projeyi daha da geliştirmek konusunda sanayi kuruluşlarının desteği bekliyorum. Yoğun bakımda hastalar uzun süre yattıkları için yataklarında kirlenme meydana gelebiliyor ve çarşafların değiştirilmesi gerekiyor. Hastalar yoğun bakımda yattığı için titizlikle kaldırılması gerekli. Bu makine yoğun bakımda yatan hastalar için de çok büyük kolaylık sağlayacak. Makinemize yaptığımız testlerde 400 kilograma kadar kaldırma gücüne sahip olduğunu tespit ettik. Bu makinenin bir diğer avantajı da obezite hastalarının taşınmasında kolaylık sağlaması."

Doğan, Hasta Kaldırma ve Taşıma Makinesi’ni daha da geliştirip, seri üretmiin yapılması için sanayi kuruluşlarından destek beklediğini de ifade etti.