İdam edilmeden önce annesi Aysel Yukarıgöz'e yazdığı mektubu 26 yıl sonra 2009 yılında teslim edilmesiyle adı gündeme gelen Ramazan Yukarıgöz ile arkadaşları Ömer Yazgan, Erdoğan Yazgan ve Mehmet Kambur, Ali Aktürk ve Metin Adil Toraman ile birlikte 1981 yılında Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde bir kuyumcu soygunu sırasında çatışmaya girmişti. Olayda kendileri gibi THKP/C üyesi olan arkadaşları Ali Aktürk ve Metin Adil Toraman ölmüş, bir MİT mensubu da şehit olmuştu. 

Donanma ve Sıkıyönetim Komutanlığı Gölcük Askeri Mahkemesi'nde bir dizi yargılamalar sonunda cinayet ve 'Anayasayı zorla değiştirmeye teşebbüs' iddiasıyla idam cezasına çarptırılan Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Erdoğan Yazgan ve Mehmet Kambur'un, 29 Ocak 1983 tarihinde İzmit Kapalı Cezaevi'ndeki idamı, aynı zamanda Türkiye'de toplu halde son infaz oldu. Ramazan Yukarıgöz ve arkadaşlarının savunma haklarının ellerinden alındığı, buna rağmen mahkeme kararının infaz edildiği ileri sürülmüştü. Ramazan Yukarıgöz'ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz de geçen yıl 12 Eylül ile ilgili olarak İstanbul'da Cumhuriyet Savcılığı'na giderek suç duyurusunda bulunmuştu. 

Türkiye'de 12 Eylül 1980 sonrasındaki yargılamalarda aynı gerekçe ile hakim huzurunda çıkarılan 7 bin sanık için idam cezası istenmiş, bunlardan 517'si idam cezasına çarptırılmış, 50'sinin cezası infaz edilmişti. Türkiye'deki son infaz, yine yasa dışı örgüt üyesi olmak suçundan yargılanan Hıdır Aslan için 25 Ekim 1984 tarihinde Burdur Cezaevi'nde Hıdır Aslan'a uygulanmış ve Hıdır Aslan Türkiye'de idam kararı infaz edilen son kişi olmuştu.

TÜRKİYE'DEKİ İDAMLAR

- Türkiye'de 1920 ile son idam kararının infaz edildiği 1984 yılları arasında Meclis tarafından onaylanan 15'i kadın 712 mahkumun cezası infaz edildi.

- İstiklal Mahkemeleri döneminde kesin olmamakla birlikte yaklaşık 2000 kişinin idam edildiği sanılıyor.

- Şeyh Sait ayaklanmasından sonra 47 kişi idam edildi.

- İzmir Suikasti davasında yapılan iki ayrı yargılama sonucu 18 kişi idam edildi.

- Menemen olayında 36 kişi idam cezasına çarptırıldı, 28'i infaz edildi.

- 1920-61 arasında 11'i İstiklal Mahkemeleri tarafından olmak üzere toplam 16 milletvekili idam edildi.

- 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra başta Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan olmak üzere toplam 70 kişi idam edildi.

- 12 Mart Muhtırası'ndan sonra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la birlikte 17 kişi idam edildi.

- 12 Eylül askeri darbesinden sonra 1980-84 yılları arasında haklarında idam cezası istenen yaklaşık 7 bin sanıktan 517'si idam cezasına çarptırıldı. 18'i sol, 8'i sağ görüşlü olarak kayıtlara geçen, geri kalanı bilinmeyen toplam 50 kişi asılarak infaz edildi.

- Türkiye'de en son Hıdır Aslan adlı mahkumun idam kararı 25 Ekim 1984 tarihinde Burdur Cezaevi'nde infaz edildi.



MB(MB/İD)