Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak SDÜ Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. SDÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konuşmasında Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yargısı bağımsız olmayan ve dolayısıyla da çeşitli etkiler altında karar veren bir ülkenin hukuk devleti olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. Kaynak, "Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi bu nedenle anayasalarda ve anayasamızda özenle korunmaya çalışılmıştır" diye konuştu. Türkiye'deki yargı sisteminin birçok ülkeye göre daha bağımsız olduğuna değinen Kaynak, "Kişiler bir haksızlığa uğradığında bu haksızlığı devlet yapmış olsa bile güvenebileceği bir bağımsız yargının varlığı o ülkedeki insanların güvende olduğunu hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığını gösterir" dedi.

Yargı bağımsızlığının sağlanabilmesi için sadece hukukçuların değil devletin tüm organlarının üzerine düşen özel yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğini anlatan Kaynak şunları söyledi:

"Unutulmamalıdır ki; yargısı bağımsız olmayan bir ülkede insanların özgür olduğundan söz edilemez. Yargı tarafsız olmak zorundadır. Yargı yetkisini kullananlar kişisel olarak tarafsız olmak zorunda oldukları gibi, bu tarafsızlıklarını üçüncü kişilere de objektif olarak göstermek zorundadırlar. Yargının tarafsızlığı öncelikle davanın taraflarına karşı her türlü etkiden uzak olmasını gerektirir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu anayasamızda açıkça belirtilmiştir. Hukuk devletini polis devletinden ayıran başlıca özellik devlet görevlilerinin belli hukuk kuralları içerisinde yürütülmesidir. Hukuk devletinde devlet yalnız hukuku koyan değil; koyduğu bir hukukla da bağlı olan bir varlıktır. Sadece hukuka bağlı olması bir devleti hukuk devleti yapmaz. Hukuk devleti aynı zamanda devletin varlık nedeni olan insana saygılı devlettir."

GEREKTİĞİNDE DEVLETİ DE YARGILAYABİLECEK

Devlet işlemlerinin açık, anlaşılabilir, öngörülebilir, denetlenebilir olmasının toplumun huzuru açısından gerekli olduğunun altını çizen Nazım Kaynak, devletin nasıl davranacağını görebilmek için devletin bir takım kurallara bağlı olmasının hukuk devletinin gereklerinden en önemlisi olduğunu belirtti. Kaynak, "Denetim ve yaptırımın gerçek ve uygulanabilir olması için gerektiğinde devleti de yargılayabilecek düzeyde bağımsız bir yargı sisteminin bulunması hukuk devletinin bir başka olmazsa olmazıdır. Bağımsız yargı hukuk devletinin temelidir" diye konuştu. Hakimlerin yargılamayı millet adına yaptığını, devletten ise bağımsız olduğunu belirten Nazım Kaynak, şöyle konuştu:

"Çünkü devlet yargılamanın tarafı olabilir. Hukuk devletinin şekli anlamda gereği hukuk kuralları iken maddi anlamda gereği ise; evrensel hukuka devletin tam anlamıyla uymasıdır. Bir devletin hukuk devleti sayılması için öncelikli koşullardan biri de gücünü aldığı otoritenin kaynağı olan o ülke insanlarının hak ve özgürlüğünün güvence altına alınması ve geliştirilmesidir. İnsan hakkı esası göz önünde bulundurulmadıkça adalet anlayışına ulaşmak mümkün değildir."