AÜ Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Adıyamanlı hastanın 22 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında sağ bacağıyla birlikte aort atardamarını da kaybettiğini, bu nedenle damar tıkanıklığı yaşayan hastaya protez damar takıldığını söyledi. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, şu bilgileri verdi:

"Hastaya, damar sertliği ve damarda balonlaşma nedeniyle ameliyat yapılmış. Hasta zaman içinde kronik böbrek yetmezliğiyle de tanışmış. Üç yıldır diyalize giren hastamız son döneme gelindiğinde böbrek nakline ihtiyaç olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Hastamız Hasan Ülger ve eşi Fatma Ülger ile yaptığımız görüşmede nakil için hazır olduklarını söylediler. Fatma Ülger verici oldu. Yapılan testler sonunda vericinin uygun olduğu görüldü. Periferik damar hastalığı (ayaklara giden damar hastalığı) yaşayan hastalarda böbrek nakli pek tercih edilmezdi. Çünkü risk büyüktür. Ancak ilerleyen cerrahi teknikler bu tür ameliyatları yapılabilir hale getirdi. Merkezimizde bu tür ameliyat üçüncü kez yapıldı. Eşi verici oldu. Eğer hastamız diyalizde kalsaydı yaşam süresi az olacaktı. Ancak bu ameliyatla risk atlatıldığında uzun süre sağlıklı yaşayacak."

ZOR BİR AMELİYAT

Böbreğin vericiden laparoskopik yöntemle alınarak, yaklaşık iki saat süren operasyonla nakledildiğini anlatan Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Mesci ile birlikte gerçekleştirdikleri ameliyatın başarıyla sonuçlandığını vurguladı. Doç. Dr. Dinçkan, "Hasta daha önce 3 defa anjiyo, bir defa da by-pass ameliyatı geçirmiş. Bir süre daha kontrol altında tutmayı planladığımız hasta ve verici son kontrollerinin ardından taburcu edilecek. Bu tür ameliyatlar zor olmakla birlikte deneyimli merkezlerde yapılabilir. Hastamızın problem yaşamaması bizi de mutlu etti" diye konuştu.

'BÖBREĞİMİ SEVEREK VERDİM'

6 çocuk annesi 45 yaşındaki Fatma Ülger, yıllarca acı içinde hayatını sürdüren eşine böbreğini severek verdiğine değindi. Ülger, "Onu yeniden sağlıklı görmek beni ve çocuklarımı sevindirdi. Hastaneden çıkıp yeni hayatımıza başlamak için sabırsızlanıyoruz. Bize bu imkanı tanıyan doktorlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

'AMELİYAT YAPILAMAZ' DEMİŞLERDİ

Hasan Ülger ise Adıyaman'da çiftçilik yaparak ailesini geçindirdiğini söyledi. Ülger, "Yıllar önce geçirdiğim trafik kazasından sonra sağ bacağıma protez takıldı. Bu sırada bacaklarıma giden ana atar damarım da hasar görmüş. Bunun yerine suni damar takmışlar. Böbreklerimde de hastalık ortaya çıktığında 'Ameliyat yapılamaz' dediler. Fakat AÜ Hastanesi'ndeki doktorlar bana böbrek nakli yaptı ve sağlığıma kavuştum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Böbreğini vererek bana yeniden yaşama şansı veren eşime çok şey borçluyum. Sağolsun, Allah onu da çocuklarıma bağışlasın" diye konuştu.