Konya'da oturan 6 çocuk babası ve 17 torun sahibi işçi emeklisi Durmuş Ali Kılıç, geçen kasım ayında şiddetli göğüs ağrısı ve halsizlik şikayetiyle Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde Kılıç'ın kalbinden vücuduna kan pompalayan aort damarının genişlediği saptandı. Hastanenin Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Tansel Darçın, genişliği 2 santimetreden 9 santimetreye çıkan damarın yerine yapay damar takılması gerektiğini aksi takdirde ölüm riskinin olabileceğini belirtti. Ameliyatı kabul eden Kılıç'ın aort damarına, hastanede gerçekleştirilen operasyonla yapay damar takıldı.

'ÜŞÜTTÜĞÜMÜ SANIYORDUM, ÖLÜMDEN DÖNMÜŞÜM'

Göğüs ağrılarının soğuk algınlığından kaynaklandığını ve önemsemediğini belirten Durmuş Ali Kılıç, şunları söyledi:

"Göğüs kafesimde bir ağrı vardı. Daha önce soğuk ayran içmiştim. Ayrıca KOAH hastası olduğum için sürekli evimin önünde yürüyüş yaptığım bir yer vardı. Bu nedenlerden dolayı soğuktan üşüttüğümü sanıyordum ama ölümden dönmüşüm. Rahatsızlık kalbimdeymiş. Böyle riskli bir hastalığımın olduğunu öğrendim. Doktoruma güvendim ve ameliyat oldum. Şimdi kendimi çok daha iyi hissediyorum."

Kılıç, hastanede tedavi olduğu süre içinde kendi adını taşıyan 17'nci torununun da dünyaya geldiğini sözlerine ekledi.

'HASTANEYE BİLE YETİŞEMEYEBİLİRDİ'

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Tansel Darçın ise hastanın 'aort diseksiyonu' adı verilen, kalpten kanı vücuda taşıyan aort ana damarındaki tabakalar arasında yırtılma riski ve şişme rahatsızlığı bulunduğunu belirterek, bu durumun ölüm riski taşıyan bir hastalık olduğunu söyledi. Bu tür hastalığın genellikle 50 yaş ve üzerindeki insanlarda görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Darçın, "Hastamız, göğüs ağrısı, halsizlik ve çabuk yorulma şikayetleriyle hastanemize başvurdu. Yapılan tetkiklerinde kalpten çıkan büyük damar olan aort damarın göğüs boşluğu ve karın içerisinde seyrettiği yol boyunca genişlemiş, balonlaşmış ve patlamak üzere olduğunu fark ettik. Gerçekten çok tehlikeli bir durumdu. Ani bir tansiyon yükselmesi durumunda yırtılıp patlayabilir ve hastanın hayatını çok ciddi tehlikeye sokabilirdi. Böyle yırtılmalarda hastalar çoğu zaman hastaneye bile yetişemiyor. Bu ameliyatlar eskiden çok riskliydi, zor ve zahmetliydi. Ancak son zamanlarda 'hibrit aort cerrahisi' yöntemi tüm dünya uygulanmaya başlandı. Bu tedavi ile ameliyatların riski bir miktar daha düşürüldü" dedi.

'KONYA'DA İLK KEZ'

Bu tür amelayatların Türkiye'de yalnızca birkaç hastane de uygulandığını ifade eden Doç. Dr. Darçın, şunları kaydetti:

"Konya'da da ilk defa bizim hastanemizde uygulanmaya başlandı. Bu ameliyat iki aşamalı olarak yapılıyor. Hasta ameliyata alınarak kasıktan konulan suni damarla böbreklere ve tüm iç organlara giden damarlara by-pass yapılıyor. Bu organlar kasık damarından kan almaya başlıyorlar. Böylece bu organların kan aldıkları hastalıklı olan aort damarından bağlantıları kesiliyor. Ameliyatın ikinci aşamasında ise balonlaşmış olan aort damarının içine yapay damar yerleştirilerek, kanın yırtılmaya yüz tutmuş aort damarına teması engelleniyor. Böylece hastamız sağlığına kavuşuyor."



HD(İA/CK)