Bulak Köyü Gederaltı mevkiinde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangınına Bursa ve İstanbul'dan gelen Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 2 yangın söndürme helikopteri müdahale etti. Yangının bu sabah saatlerinde kontrol altına alınmasının ardından saat 11.00'de her 2 helikopter de Karabük'ten havalanarak görev yerlerine dönmek istedi. Ancak her 2 helikopter de havalandıktan kısa bir süre sonra hava muhalefeti yüzünden geri dönerek Karabük Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait alana iniş yaptı.

Havanın bir süre sonra düzelmesi üzerine 2 helikopter bugün saat 15.10'da tekrar havalandı. Bursa'ya giden helikopter yoluna devam ederken, İstanbul'a giden Ukrayna'dan kiralanan helikopter ise Kozlu beldesi açıklarında hava muhalefeti nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti. Pilotlar, Çatalağzı beldesine zorunlu iniş yapmak istedi, ancak uygun bir yer bulamadıkları ve görüş mesafesinin çok az olması nedeniyle saat 16.00'da Kilimli stadına zorunlu iniş yaptı. Burada bekleyen sağlık görevlileri, helikopter personelini sağlık kontrolünden geçirdi. Sağlık durumları iyi olan personel, otele yerleştirildi. Helikopterde telsiz görevlisi 49 yaşındaki Nurettin Duman, Karabük'teki orman yangının söndürülmesinden sonra İstanbul'a hareket etmek için havalandıklarını belirterek, "Hava muhalafeti nedeniyle Kilimli beldesine zorunlu iniş yaptık. Hava muhalefeti uygun olduğu taktirde yarın hareket edeceğiz" dedi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Orman Koruma Şube Müdürü Mehmet Pınar, Karabük'teki orman yangınına müdahale eden Bursa ve İstanbul'dan gelen yangın söndürme helikopterlerinin görevlerini yaptıktan sonra dönüş için harekete geçtiklerini belirterek, "Her 2 helikopter havalanıp 70-80 kilometre gittikten sonra hava muhalefeti nedeniyle Karabük'e geri dönüş yaptı. Öğleden sonra ise tekrar havalandılar. Bursa'ya giden helikopter sorunsuz olarak hareket etti. Ancak, İstanbul'a giden helikopter, hava muhalefeti nedeniyle Çatalağzı beldesine iniş yapmak istedi. Ancak uygun yer bulamaması ve de görüş mesafesinin çok az olsası nedeni ile Kilimli stadına zorunlu iniş yaptı. Helikopterde bulunan 3'ü yabancı uyruklu 2'si Türk yardımcı 5 kişi, otele yerleştirildi. Helikopterin güvenliğini de bizim görevli arkadaşlarımız sağlayacak. Helikopter yarın sabah hava şartlarının uygun olması halinde İstanbul'a dönüş yapacak" diye konuştu.

 

GG (DS/RT)