23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından kentte kurulan çadırkentlerdeki yangınları televizyonda görüp etkilenen Burak Gökçe ve Ceyda Eser, çadır yangınlarına karşı bir proje geliştirmeye karar verdi. Yangınların, çadırlarda ısınmak için kullanılan soba, elektrikli ısıtıcı gibi eşyalardan çıktığını gören öğrenciler Burak Gökçe ve Ceyda Eser, Fen ve Teknoloji Öğretmenleri 31 yaşındaki Serdar Akar'ın da desteği ile çadırların sıcak su ile ısınmasını sağlayan projeyi geliştirdi.

Depremin ardından Kasım 2011'de çalışmaya başlayan Burak Gökçe ve Serdar Akar'ın, 2 ayda tamamladığı proje, üst bölümü su deposu olan kalorifer kazanı, su motoru ve yanmayan su hortumundan oluşuyor. Çadırların dışına kurulan kalorifer kazanının yakılmasıyla ısınan üst bölümdeki su, su motoru aracılığıyla çadırların iç tarafından etrafına sarılan hortumlara pompalanıyor. Hortumları kaplayan sıcak su, çadırların da ısıtmasını sağlamış oluyor.

Öğrencilerin geliştirdiği proje, Zonguldak- Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği ile Bülent Ecevit Üniversitesi ile işbirliğinde düzenlenen, 'Benim de Bir Fikrim Var' proje yarışmasında 1'inci oldu. Bartın, Karabük ve Zonguldak'tan katılan 122 proje arasında birinciliği elde eden Burak Gökçe ve Ceyda Eser, ödüllerini 9 Haziran'da düzenlenen törende Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın elinden aldı.

Burak Gökçe ve Ceyda Eser, geliştirdikleri projenin çadırkentlerde uygulanması için destek istedi. Çadırlarda mangal, elektrik sobası, elektrikli ısıtıcı gibi malzemeler kullanıldığını, bunların da yangına neden olduğunu hatırlatan öğrenciler, "Bu yangınlarda çok insan hayatını kaybetti. Biz bu can kayıplarını önlemek için bu projeyi yaptık. İnşallah destek bulur projemiz ve uygulanır. Böylece, ısıtma kaynaklı çadır yangınlarının da önüne geçilmiş olur" dedi.



GG(EE/BT)