Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü misafirhanesindeki eğitimde, Zonguldak'ın yanında Ereğli, Dirgine ve Devrek Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli personele teorik bilgiler verildi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli makine mühendisi Ömer Alptekin ve orman mühendisi Hasan Altınbağ, slayt gösterisi eşliğinde yangınla mücadelede kullanılan alet ve ekipmanlar, işçi güvenliği, yangın yönetimi ve yangınlarda neler yapılması konularını anlattı.

Teorik eğitimin ardından Karaçorak Orman Deposu'na geçildi ve arazöz, tırmık, kazma, balta, tahra, kürek, su vanası, hortum, battaniye gibi malzemelerin orman yangınlarında nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Hortum köpüğünün kullanımı da uygulamalı olarak gösterildi. Eğitimin sonunda bir personelin, "Bozulmasın diye köpüğü kullanmıyoruz" demesi üzerine orman mühendisi Hasan Altınbağ, devletin yılda 400 milyon lira yangınla mücadele için para harcadığını söyledi. Altınbağ, şöyle dedi:

"400 milyon lira yangın harcamasının yanında köpüğün bozulmasının hiç önemi yok. Yeter ki ormanlarımız yanmasın. Malzemeleri kullanın diye veriyoruz. Bazı arkadaşlar, hasar göreceği endişesiyle yangın maskesini takmıyor. Dumanın içinde öksürüyor. 'Maskenin hesabını sorarlar' diye düşünüyor. Sizden kimse maskenin hesabını sormaz. Kimse sizden hortumun hesabını sormaz. O yüzden bazı şeylerin hesabını yapmayın. Bu malzemeleri devlet size kullanınız diye veriyor."

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Hakkı Ünal, yangın sezonunun başladığını, orman yangınlarıyla etkili mücadele için bu tür eğitimlerin devam edeceğini söyledi.



DS(EE/SS)