Çevreciler Yalova’daki AKSA’da yanan akrilik elyafın hammaddesinin ‘akrilonitril’ olduğuna dikkat çekerek, “Akrilonitrilin yanması sonucu çevreye siyanür birleşimleri başta olmak üzere zehirli gazlar yayıldı, ancak hiçbir önlem alınmadı” diye konuştu.

Yalova'daki AKSA Akrilik Kimya Sanayi tesisleri önceki gün büyük bir yangına sahne oldu. Yalova-Karmürsel yolunun 13. kilometresinde bulunan Akkök Şirketler Grubu'na ait 430 bin metrekarelik alandaki tesisin elyaf deposunda çıkan yangın yaklaşık 6 saat sonra kontrol altına alınabildi. Tonlarca elyafın alev aldığı yangın sırasında yükselen alevler ve çevreye yayılan duman kilometrelerce uzaklıktan dahi görüldü. Milliyet'in haberine göre, büyük zarara neden olan yangın, zehirli gazların çevreye yayıldığı iddiasını da beraberinde getirdi.

'ANONS BİLE YAPILMADI'

Yalova Çevre Platformu sözcüsü Kemal Bayrı, yanan elyaftan çıkan kimyasalların rüzgarın etkisiyle yaşam alanlarına doğru savrulduğunu belirterek, "Bölgede 4 bin kişi yaşıyor ama ne bir anons ne de bir uyarı yapıldı. Orada bulunan herkes dumandan ve ortaya çıkan gazlardan etkilendi" dedi.

'AKRİLONİTRİL ÇOK TEHLİKELİ'

Yalova Çevre Koruma ve Yaşatma Derneği eski Başkanı Arif Ekim de, olay yerinde normal hava kirliğini ölçen aletlerle ölçüm yapıldığı iddiasında bulunarak, "O cihazla karbonmonoksit, sülfür oksit ve azot oksiti tespit edebilirsiniz ancak. Onun dışındaki kimyasal gazları tespit edemezsiniz. Akrilik elyafın hammaddesi akrilonitril. Petrolden üretilir ve 1. sınıf tehlikeli bir sıvıdır. 50 derecede buharlaşmaya başlar. Buharlaştığında da solunan gaz zehirlidir.

Yandığı vakit havaya hidrojen siyanür dahil çok tehlikeli gazlar karışır. Bunlar arasında siyanür birleşimleri, dioksin, freon gazları da vardır. İnsanlar o gazı soludular. 17 Ağustos 1999'daki depremden sonra tetisteki tanklarda meydana gelen sıkıntı sonucu akrilonitril buharını soluyanlar kansere yakalandı. AKSA'nın o dönemki genel müdürü de kanserden öldü" diye konuştu.

'YAĞMURLA ETKİSİ ARTAR'

* Prof. Dr. Erkan Topuz: Elyafın günlük yaşamda da uzun süreli kullanımı kanser riski yaratır. Yanmasıyla doğrudan doğruya toksik açığa çıkar. Etkisi meteorolojik olaylarla bağlantılıdır. Fırtına çıkarsa dağılır, başka yerlere taşınabilir. Zehirli maddeler yağmurla birlikte toprağa çökecektir.

* Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: Yangınla bir seferlik madde salınımı gerçekleştiğinden büyük bir zarar söz konusu değildir. Yangın bitince etkisi de kısa sürede geçer.

* Prof. Dr. Kadir Alp: Böyle bir olay esnasında o anki meteorolojik koşullar belirleyicidir. Özellikle rüzgar hızı ve yönü önemlidir. Ortaya çıkan zehirli gazların taşınım yönü ve ne kadar süre sonra yer seviyesinde bir kirlenme olacağı böylelikle belirlenir.

* Yard. Doç. Dr. Ülkü Alver Şahin: Bu yangın sonrası yoğun bir karbon kirliliği oluşmuştur. Hava kirliliği ölçümleri yapılarak kükürt dioksit, karbon monoksit, karbon dioksit gibi maddelerin yoğunluğu belirlenmelidir. Partikül madde ve kükürt dioksit bir araya geldiğinde solunum bozukluları ve görme zorlukları yaratabilir.

AKSA: Tehlike yok
Akkök Şirketler Grubu CEO'su Ahmet Dördüncü, yangının ambarın tekstil sektöründe kullanılan akrilik elyaf bulunan kısmında meydana geldiğini belirterek, "Tesisin kimyasal madde depolayan ve işleyen kısımlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. kimyasal bir etki söz konusu değil" dedi.

Kaynak: Milliyet