Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesi'nde Hollandalı Vopak firması tarafından kurulmak istenen kimyasal depolama tesisi Yalova’da tepkilere neden oldu. Bunun üzerine, Vopak'ın ÇED süreci, aralarında sağlık koruma bandının belirlenmemiş olduğu maddesinin de bulunduğu birkaç maddeye dayandırılarak askıya alındı.

Bu gelişmeden sonra Vopak ise İl Genel Meclisi'ne sağlık koruma bandının belirlenmesi talebini iletti. İl Genel Meclisi de konuyu ildeki kurum yetkililerinden oluşan komisyona havale etti. Komisyon, olayın hassasiyeti nedeniyle üniversitelerden akademik görüş alma yolunu seçti. İstanbul Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile TÜBİTAK MAM’a firmanın hazırladığı ÇED raporu gönderildi. TÜBİTAK ise bu çalışmayı hiçbir bedel istemeksizin gerçekleştirerek sonuçları ilde oluşturulan komisyona iletti. Çalışmayı para almadan gerçekleştiren TÜBİTAK MAM'ın araştırma raporu sonuçları Yalovalıları sevindirdi.

Rapor hakkında bilgi veren Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, şunları söyledi:

"TÜBUTAK Marmara Araştırma Merkezi, firmanın hazırladığı ÇED raporunda kendi kurguladığı senaryolar çerçevesinde çalışma yaparak sağlık koruma bandının ne kadar olması gerektiğini bir rapor şekline dönüştürerek bize gönderdi. Bunun için de herhangi bir bedel talep etmedi. Raporda firmanın kendisinin kurguladığı 2 senaryo üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinde çalışıldı. Birinci senaryo 8 şiddetindeki bir deprem sonrasında tamamı akrilonitril denen madde ile dolu tankın zarar görmesi ve bu maddenin tamamının tanktan boşalması yer aldı. Burada TÜBİTAK, ilin depremselliği ve firmanın kendisinin hazırladığı senaryodan hareketle, böyle bir durumda gerekli sağlık koruma bandının en az 40 kilometre çapında olması gerektiğini belirtti. 2. senaryo da ise tankın taşması ürün dökülmesi sonucu ortaya çıkacak bir durum üzerinde duruldu. Olayın tamamı ile kontrol altına alınması normal şartlarda 15 ila 30 dakika, en kötü şartlar altında da 60 dakika zaman alacağı firmanın ÇED raporunda vurgulanıyordu. TÜBİTAK böyle bir durumda ise 6.08 kilometrelik bir sağlık koruma bandı olmalı derken bu durumun sıvının kaynama noktasında olması durumunda 7.52 kilometrelik bir sağlık koruma bandına ihtiyaç duyulacağını belirtti."

Rapora göre 8 ila 40 kilometre arasında değişen bir koruma bandına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Alkış, “İlde oluşturulan komisyon ise TÜBİTAK'tan gelen bu rapor doğrultusunda ilin depremselliğinin de göz önünde bulundurarak 40 kilometrelik sağlık koruma bandının esas alınması görüşüne vardı. Benim bildiğim kadarıyla sağlık koruma bantları kişi ya da şirketlerin kendi mülkiyetinde olmalıdır. 40 kilometre sağlık koruma bandı demek Vopak’ın Armutlu’ya kadar olan arazileri satın almaları gerektiği anlamına gelir. Bu rapordan yola çıkarak eğer sağlık koruma bandı şartsa ve bu koruma bandı TÜBİTAK'ın verdiği ve komisyonun onayladığı bu rapora göre oluşturulacaksa Vopak'ın Yalova'da kurulmasının önü artık tıkanmıştır demek mümkündür" diye konuştu.



SG(FK/ESM)