Rasim Mutlu Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe Türkiye, Almanya, ABD, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İspanya, İsviçre, İran, Japonya, Hollanda'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden 100 kişi katılıyor. Tasavvuf musikisi, kasideler ve rubailer eşliğinde semanın yapıldığı etkinlikle ilgili bilgi veren TÜMATA kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Mevlana Celaleddin Rumi’nin hayat tarzını örnek alıp, sema etkinliklerini bu şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güvenç, “Bu sene geçen yıllarda olduğu gibi Hz. Mevlana geleneğine bağlı olarak 7 gün 7 gece semaya niyet ettik. Geçen yıl 66 gün 66 gece ondan önceki seneler 3 defa 40 gün 40 gece ve birçok sefer 3 gün 3 gece bu mekanda sema imkanı oldu. Hz. Mevlana zamanında Ahmet Eflaki tarafından yazılan 'Ariflerin Menkıbeleri' isimli eserde Hz. Mevlana’nın sayısız 3 gün 3 gece, bir defa 16 gün 16 gece, 3 defa da 40 gün 40 gece sema yaptığı yazılır. Biz bu literatürün doğru olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Bu zamana kadar etkinliklere 62 ülkeden insanların geldiğine dikkat çeken Güvenç, "Bu Hz. Mevlana’nın çağrısına cevap vermektir. Buna saygı duymaktır” dedi.



SG,OE(FK/AK)