Yalova Belediyesi tarafından Panjin Parkı'nda yaptırılan Onno Tunç Anıtı'nın birkaç kez tahrip edilmesi üzerine Yalova Belediyesi Onno Tunç’un ailesi ve yakınları ile görüşerek yenisini yapmak üzere geçen hafta anıtı yıktı.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Onno Tunç anıtının kendini bilmez serseri gençlik tarafından tahrip edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu tahrip edilmiş heykel artık buraya yakışmıyordu. Bu yüzden onu tamamen kaldırdık. Bu konuda da talimatımızı verdik. Daha estetik birkaç çalışma yapıyorlar. Sayın Onno Tunç’un ailesi ve yakınları ile de istişare ederek birkaç alternatif çalışma yaptık. Bitince onların beğenisine de sunacağız. Aylardır tahrip edilmiş şekilde duruyordu. İçimize sinmedi. Yaza kadar da bitireceğiz. Zaten burada park düzenlemesi var. Onunla birlikte anıtın yapımını tamamlayacağız."

'VANDALİZMİN SONUCU'

Anıtını tahrip edilmesinde Onno Tunç’un Ermeni asıllı olmasının bir etkisi olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Başkan Koçal şöyle konuştu:

"Burada bir yaklaşım sergileyecek kişilerin olduğunu zannetmiyorum. Vandalizm, yani her şeyi tahrip ediyorlar. Yeni kurduğumuz Osmanlı Parkı’ndaki Osman Beg Anıtı’nın harflerini de söktüler. Bu Türkiye’de biraz yaygınlaştı. Bu anıtı tahrip edenlerin böyle bir şeyi bildiğini bile zannetmiyorum. Hayvan heykelciklerimiz var Araştırma’nın orada. Bir tanesi bile ortada kalmadı. Bunun siyasiye çekilmesi yanlış. Vandalizmin sonucudur. Anıtın yapılırken hem güzel hem estetik olmasını arzuluyoruz."

Sanatçının anısına, uçağının düştüğü noktaya ve Yalova Cumhuriyet Parkı’na 2002 yılında anıt yaptırılmıştı. Yalova’da seramikten yaptırılan anıt, gündüz güneşten topladığı ışığı gece gök yüzüne yansıtıyordu.



SG(FK/COŞ)