Yalova’nın Termal İlçesi Termalium Wellness Park Otel’de düzenlenen toplantıya Yalova Valisi Esengül Civelek, Orman İdaresi Planlama Daire Başkanı Rüstem Kiriş, Akdeniz Model Orman Ağı Sekretaryası Direktörü Peter Bosseou da katıldı.  Toplantı açılışında Yalova ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapan Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Coşkun Köksal, bu ilin Türkiye’nin orman örtüsünün küçük bir modeline sahip olduğunu söyledi. Köksal, "Bizler büyük tesisler yaparken küçük modellerini yaparız. Biz ormancılara göre Yalova, Türkiye’nin küçük bir modeli. Yalova’da 20 kadar odunsu ağaç türü var. Yalova ülkenin yüz ölçümü olarak en küçük ili olmasına rağmen yüzde 59’luk orman varlığı ile Türkiye’nin 4’nci sırasında yer alıyor" dedi.

Orman İdaresi Planlama Daire Başkanı Rüstem Kiriş ise, Türkiye'de ilk orman angajman planının 1917 yılında yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Planlı döneme geçtiğimiz 1960’lı yıllardan sonra 1963 ve 1972’de tüm Türkiye’yi planlayan sektörel anlamda tek kurumuz. Bu da Türk Ormancısı ve angajmancısının gururu olmuştur. 2008 yılı itibarı ile İspanya’da Akdeniz Ormancılık Model Orman Ağı’nın kurulması ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü olarak daire başkanlığımız buraya taraf olmuş ve mutabakat zabtını imzalamıştır. 2011 yılı itibarı ile de Yalova bu ağa dahil olmuştur. Yalova Model Orman Ağı’na seçilmesinde ekolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri etkili olmuştur. Önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye’ye model orman ağını kurmak üzere Yalova örnek olacaktır. 2011 yılı itibarı ile bakanlığımız yeniden yapılandı 2014 ila 2017 yıllarını kapsayacak stratejik planımızda da model orman ağının genişletilmesi yer alıyor. Böylece kendi milli model orman ağımızı kuracağımızı deklare ettik."

Toplam 30 ülkenin bu ağa üye olduğunu söyleyen Akdeniz Model Orman Ağı Sekretaryası Direktörü Peter Bosseou ise, Yalova Model Ormanı'nın ağa katılmasından sonra büyük bir ilerleme katettiğini söyledi. Bosseou, bunu takdirle karşıladıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Çok hızlı yol alınıyor ve Türkiye’nin ulaşması gereken hedeflere de ulaşılıyor. Bu ilerlemeden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Akdeniz Model Orman Ağı çok kısa sürede çok güzel işler başardı. Bu hafta içinde önümüzde çok önemli hedefler var. Ben ağ üyesi ülkelerin mutlaka irtibatlı olmalarını ve sık sık görüşmeler yapmalarını istiyorum. 60 bölgemiz ve 30 ülke bu ağa üye. Neredeyse 10 milyon hektar temsil ediliyor bu ağ kapsamında. Milyonlarca kişi bu ağda çalışıyor. O nedenle Akdeniz Model Orman Ağı müthiş bir ağ. Bu ağ üye ülkelere küresel anlamda bir öğrenme imkânı tanıyor” dedi.

Yalova Valisi Esengül Civelek de yaptığı konuşmada, toplantı için emeği geçenlere teşekkür edip, "Ormanların sürdürülebilirliğinin orman içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın sosyal, ekonomik, kültürel gelişimleri ile bağdaştıran Uluslararası Model Orman Ağına ülkemizin ve aday olarak ilimizin katılımını çok anlamlı buluyorum. Model ormanların doğal kaynaklarımızın daha etkin, daha verimli, daha ekonomik, daha adil kullanılmasına imkân sağlayacağı diğer yandan orman içerisinde yaşayan ancak gelir seviyeleri sınırlı olan vatandaşlarımıza yönelik olarak uygulanacak gelir arttırıcı projelerle orman köylülerimizin sosyoekonomik kültürel konumlarının güçlendirileceği de bilinen bir gerçektir."



DHA(SG/İD)