Anıtın açılışı için tören düzenledi. Törene Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova'nın bağımsız Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, MHP Yalova İl Başkanı Hasan Topçular ve Asılsız Ermeni İddiaları İle Mücadele Derneği (ASEF) Başkanı Şemsettin Gürtekin ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören Yalova Belediyesi Osmanlı Mehteran Takımı’nın çaldığı marşlarla başladı. Burada bir konuşma yapan Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, şehitlerin isimlerinin tek bir anıtta toplanmış olmasının oldukça anlamlı olduğunu söyledi.

“Şehitlerimizi gönlümüzde olduğu gibi anıtta da yaşatacağız" diyen Coşkun, "Şehitler bizim vazgeçilmezlerimiz. O nedenle şehitlerimizi anmak ve unutmamak onlarla birlikte yaşamak millet olarak en önemli özelliklerimizden birisidir. Onlarla yaşar onlarla düşünürüz. Sadece yakınları ve aileleri değil, bir millet şehidini düşünür. Bu milletin özü de zaten budur. Şehitlerimize olduğu kadar şehitlerimizin yakınlarına, başta çocukları olmak üzere ailelerine de sahip çıkarız. Bugün Yalovalı şehitlerimizi bir bütün olarak değerlendirip bir anıtta toplamak gerçekten önemli ve anlamlı” dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, “Biz şehitlerimiz için üzülsek de o makama eriştikleri için sevinen bir milletiz. Bu millet için şehitlik çok önemli bir makamdır. Vatanı için ölenleri de biz şehit kabul ederiz. Bugün bu abidede, ölümsüzleştirdiğimiz şehitler son 100 yılın Yalovalı şehitleri. Birinci Dünya Savaşı’ndan tutun da teröre şehit verdiğimiz tüm Yalovalı şehitlerin isimlerini bu anıta kazıdık. Gönlümüze kazıdık tabi ki biz bu isimleri. Bundan sonra şehidimiz olmasın diye dua etmekte ben bir çelişki görüyorum. Ben duamı hep Allah’ım bu millete ve bu vatana gerektiği zaman şehit olmaya koşacak evlatlarından bizi yoksun etme diye ederim. Dünyada her zaman zulme karşı çıkan, zulmün şemsiyesi olmayan bu milleti yok etmek isteyenler olmuştur. Tarihimiz hep bu mücadelelerle doludur” diye konuştu. 

Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASEF) Başkanı Şemsettin Gürtekin, “Şehitler vurulduklarında değil unutulduklarında ağlar. Buradaki anıt Osmanlı-Rus Savaşında 3, Birinci Dünya Savaşı Makedonya Cephesi’nde 1, Romanya Cephesi’nde 3, Galiçya Cephesi’nde 7, Çanakkale’de 37, Irak Cephesi’nde 27, Filistin Cephesi’nde 8, Kurtuluş Savaşı’nda 14, Kore Savaşı’nda 1, Kıbrıs Harekâtı’nda 1, teröre 18, görev şehidi 5 olmak üzere 152 şehidimiz var. Biz onları tarihin tozlu sayfalarında hatırlamak değil, abidelerde ölümsüzleştirmek için bu yola çıktık” dedi.

Konuşmaların ardından anıtı çizen sanatçı Ayşegül Arat ve ASEF Başkanı Şemsettin Gürtekin’e Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal tarafından günün anısına birer plaket takdim edildi. Törene katılanlar daha sonra birlikte anıtı açtılar. 



SG (FK/RT)



-----KUTU-----

Sanatçı Ayşegül Arat tarafından çizilen anıt tamamen cam olarak yapıldı. Anıta Yalovalı şehitlerin bilinenlerinin isimleri kazınarak ölümsüzleştirildi. Anıtın çevresinde 5 direkte 5 bayrak yer alıyor. Bayraklar, 1'nci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı ile Doğu ve Güneydoğu’daki terör olaylarını simgeliyor. Anıtta 4 ton ağırlığında cam kullanılırken şehit isimleri ise cam anıta kumlama tekniği ile yazıldı.