Projenin başlaması dolayısıyla Şehit Ömer Faydalı Caddesi’ndeki eski SSK Prefabrik Konutları'nın bulunduğu alanda tören düzenlendi. Belediye Başkanı bağımsız Yakup Koçal’ın ev sahipliği yaptığı törene Yalova Valisi Esengül Civelek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe, Jandarma Alay Komutanı Albay Ahmet Çelik, İl Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ile Yalova’da yapılan Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı’na katılan belediye başkanları katıldı.

TRAFİK VE TOPLU TAŞIMAYA KÖKLÜ ÇÖZÜM

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, yayalaştırılmış bölgelerde insanların yürüyerek sağlığına katkı sağlayacak, hem kent içinde trafik akışını kolaylaştıracağını söyledi. Başkan Koçal, şöyle dedi:

"İstanbul’da son 20 yılda büyük işler yapıldı. Ne kadar işler yapılırsa yapılsın araç sayısı yapılan işlerden fazla olduğu için yine çözümsüzlük ister istemez devam ediyor. Bu kentte araçlara çözüm aramıyoruz. Biz insanların ulaşımına çözüm arayan mantıkla bir üçlü ayak oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün Yalova’da yenilenen toplu taşım araçlarının açılışını yapacağız. 22 kilometresini tamamladığımız bisiklet yollarının sembolik olarak açılışını yapmak üzere 1000 lise öğrencimize bisiklet hediye edeceğiz. Yalova’nın değişik noktalarında adına akıllı bisiklet dediğimiz kartlarla çalışacak olan ve kimin aldığı belli olan bisikletlerin açılışını yapacağız. Bugün 375 öğrencimize bisikletlerini vereceğiz. Önümüzdeki hafta protokolle birlikte 1000 bisikleti tamamlayacağız."

Önümüzdeki yıl da öğrencilere 1000 bisiklet daha dağıtacaklarını kaydeden Koçal, "Bisikleti öğrencilerimize protokolle veriyoruz. Öğrenciler okulundan evine bisikletle gitmeyi taahhüt edecek. İnanıyorum ki kısa zamanda Yalova halkı öğrencisiyle, genciyle, yaşlısıyla, erkeğiyle kadınıyla çok bisiklet kullanan bir kente dönüşecektir" dedi.

Yalova Valisi Esengül Civelek de toplu taşıma araçlarının halka, bisikletlerin de gençlere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe ise “Sağlıklı kentlerde amaç kentlerimizin yaşanabilir, sağlıklı ve ulaşılabilir bir kent olması. Özellikle kent yaşamı önemli. Her geçen gün nüfuslarımız hızla artıyor, araç sayısı hızla artıyor ve kent içi ulaşım sıkıntıya giriyor. Kentlerin en önemli sıkıntısı ulaşım. Bunun en önemli çözümü organik ulaşım. Yalova bu iş için uygun bir kent. Her yere bisikletlerle ulaşımın sağlanabileceği bir yer. Güzel bir başlangıç olur diye düşünüyorum” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri öğrencilere bisikletlerini verdi. Törende daha sonra protokol üyeleri tarafından yeni alınan 6 adet otobüs ve dönüşümü yapılan minibüslerin açılışları yapıldı.

Protokol üyeleri ve birlik toplantısına katılan belediye başkanları bisiklet sürdü. Stadyum ve Fatih Caddeleri güzergâhında bulunan bisiklet yollarını kullanan başkanlar, Cumhuriyet Meydanı’na kadar bisikletle seyahat etti.