Resifi denize bırakma töreni Yalova Su Ürünleri Kooperatifi’nde gerçekleştirildi.  Törene, CHP Grup Başkanvekili, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı bağımsız Yakup Koçal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ve balıkçılar katıldı.

Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak törende yaptığı konuşmada bazı balık türlerinin Marmara’da azaldığını, bazılarının da bu denizi terk ettiğini belirterek, "Terk eden balık türleri taşlık yerlerde yaşıyor. Mercan, sinarit, istakoz, ahtapot, eşkina, minakot, sipari, izmarit, levrek, karagöz gibi balık türleri taşlık bölgelerde çoğalırdı. Ancak zamanla birçok balık türü azaldı ve seyreldi. Bu proje Marmara Denizi’nde ilk uygulama olacak. Başarılı olacağına inanıyorum. Bu uygulama sonunda Marmara kıyılarında balık artışı olacak, çeşitlilik çoğalacak. Bazı göç balıkları yerleşik düzene geçecek" dedi.

Yalova’da günde ortalama 40-50 ton arasında balık avlandığına dikkati çeken Tokalak, "Bu ciddi bir tonaj. Artan nüfusumuza hitap edebilmek için ülke olarak bazı tedbirler almalıyız. Göçe kalkan balık türlerinin yüzde 80’i bu resifler sayesinde yerleşik konuma geçecek. Bunun sonucunda Yalova balıkçısı daha verimli olacak ve halka daha ucuz balık yedirebilecek. Amatör balıkçılar da bugüne kadar 7 çeşit balık tutuyordu. Bu projeyle onların da avlayabileceği sayı artacak" dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da projeyle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Bu konuda Ege Üniversitesi’nden aldıkları görüşlerle resiflerin belirlenen bölgelere bırakılacağını ifade eden Başkan Koçal, "Bu projenin maliyeti 300 bin TL. İnşallah bu proje ile balık sektörünün kazancı artacak. Tekrar Marmara’yı bol balığın yaşadığı bir deniz haline dönüştürmüş oluruz" dedi.

AK Parti Milletvekili Temel Coşkun da balığın ve denizin artık korunması gerektiğini söyledi. Coşkun, "Bu nedenle balıkçılara da büyük görev düşüyor. Doğayı korumak için ne kadar özen gösteriyorsak denizi de korumak zorundayız" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de yaptığı konuşmada, tören yapılan alanın daha önce kumsal olduğunu ve Yalova’da yaşayan çocukların yüzmeyi burada öğrendiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yalova iskelesine gemi yanaştığı zaman, yolcular bozuk para atardı denize. Güverteye çıkan çocuklar oradan atlayarak harçlıklarını çıkartırlardı. Denizin ne kadar temiz olduğunu düşünün. Her cumartesi akşamı biz torik yerdik. Onlar kalmadı artık, inşallah bu uğraşılarla yeniden canlanacak. Marmara topyekûn kirliliğinden kurtarıldığı takdirde benim yaşadıklarımı çocuklarım da yaşar."

Yapılan konuşmaların ardından düğmeye basılarak ilk beton resif dezine indirildi.