Fatsa İlçesi'nın Yalıköy Beldesi'nin de 200 metre yükseklikteki 'Delinin Dağı' tepesi, güneşin doğuş ve batışlarına engel olduğu için 1993 yılında da dönemin Belediye Başkanı Yusuf Ziya Şen'in girişimiyle tıraşlanmaya başlandı. Tepenin 50 metre kadar kesilmesi planlanırken, maddi imkansızlıklar yüzünden 30 metre kadar tıraşlandıktan sonra çalışma durduruldu.

Yalıköy Belediye Başkanı CHP'li Tahsin Karamustafaoğlu, sorunun devam etmesi üzerine bir ay önce güneşi engelleyen tepenin yeniden tıraşlanması için çalışma başlattı. Yalıköy’ün etrafının deniz, dağ ve tepelerle çevrili olduğu belirten Başkan Karamustafaoğlu, şunları söyledi:

"Çukurda kalmış bir yer. Aslında mantık çok doğru mantık. Seneler öncesi eski belediye başkanımız o mantığı yakalamış ve tepeyi tabiri caizse tıraşlanamaya başlamış. Hafriyat alınmış, malzeme alınmış ve bayağı bir tıraşlanmış. Akşam saatlerinde baktıkları zaman güneşin 20-25 dakika daha geç battığı tespit edilmiş. O alanın tıraşlanması tabana doğru 20-25 metre daha devam etseydi, bugün daha iyi olacaktı. Şimdi biz çalışmayı devam ettiriyoruz. Bu konuda gerekli yerlere de ulaştım. Özel İdare ve karayolları her türlü malzemeyi alabilirler. Orası 20-25 metre daha inerse güneş akşam saat 18.00'e kadar Yalıköy'ün üzerinde kalır."

Karadeniz Bölgesi'nin iklim koşullarından dolayı nemli bir bölge olduğunu hatırlatan Yalıköy Belediye Başkanı Tahsin Karamustafaoğlu, romatizmal hastalıkların beldede çok fazla görüldüğünü anlattı. Başkan Karamustafaoğlu şöyle dedi:

"Güneş görmeyince romatizmal hastalıklar da artıyor. Güneş denizden batıyor. Güneş'in batışını da bu tepe kesiyor. Yani güneş belli bir seviyeye geldiği anda bu tepe önünü kapattığı için Yalıköy güneşsiz kalıyor. Bu sene Özel İdare, köy yollarında bir iyileştirme yaptı. Dağdan 2-3 bin kamyon malzeme verdik ve köy yollarını iyileştirdiler. 3 metreye yakın tıraşlandı dağ. Plaja bile çok faydası oldu. Güneş görmeye başladı."


EK(İS/İD) (FOTOĞRAF)