18'i tutuklu 118 sanıklı İkinci Ergenekon Davası'nın 164. duruşması sona erdi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi 18 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 12 Mart'a erteledi.

"YARIŞ ATI KOMPLEKSİM VAR"


Duruşmada Oda tv davasının tutuklu sanığı bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük savunması için huzura alındı. Kendisinde yarış atı kompleksi olduğunu ifade eden Küçük, "Türk aydınlarının hepsini geçmek istiyorum. Namık Kemal'i, Evren Paşa'yı geçmek istiyorum. Çok hapse girdim çıktım ama henüz Nazım Hikmet kadar yatmadım. Kendime bu dava için güvenim sonsuz. Ben hapisten korkmam" dedi.

"ÖRGÜT OLABİLMESİ İÇİN HİYERARŞİ LAZIM"


Doğu Perinçek'i de cezaevinden tanıdığını anlatan Küçük, "Beraber hapis yattık. Hapis arkadaşlığından daha güzel arkadaşlık olur mu? Kendisi çok terbiyeli biri" dedi. Fiziki takip için peşine çok sayıda polis takıldığını öne süren sanık Küçük, buna rağmen iddianamenin içinin boş olduğunu belirtti. İddia edildiği gibi bir örgüt olmadığını kaydeden Küçük, "Örgüt olabilmesi için bir yığın temas lazım, hiyerarşi lazım. Eğer iddia makamı bizi yargılamak istiyorsa buna yakışır bir iddianame hazırlamalıdır" dedi. Mahkeme salonundaki sanıkları kastederek "Biz terbiyeli insanlarız" diyen Küçük, terbiyeli bir şekilde yargılanmak istediklerini dile getirdi.

"SUÇLAMALAR MASKARALIK"


İddia edilen suçlamaların maskaralık olduğunu söyleyen Küçük, söz konusu suçları işleyecek fıtratta insanlar olmadıklarını ifade etti. Ergenekon davasının temellerinin 2001 yılında atıldığını ileri süren sanık Küçük, "Ergenekon davası 2001 yılı Mart ayında ana rahmine düşmüştür. 2001 Şubat krizi ve AK Parti'nin kurulması bir sekronizasyonun parçasıdır" şeklinde konuştu. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'i öldürmek suçlamasıyla Yıldız Sarayı'nda yargılanan eski Sadrazam Mithat Paşa'ya atıfta bulunan Küçük, Mithat Paşa'nın hakkında hazırlanan iddianame için, "Bir başındaki besmele doğrudur, bir de sonundaki tarih" cümlesini hatırlattı.

"BEN KARAMÜRSEL SEPETİ MİYİM"


Ergenekon iddianamesine de değinen Küçük, söz konusu iddianamede sadece başındaki Türkiye Cumhuriyeti işareti ile sonundaki savcı Mehmet Ali Pekgüzel isminin doğru olduğunu iddia etti. Türkiye gündeminin son 50 yılına yön verdiğini öne süren sanık Küçük, "Son elli yılda ben olmasam bir tek tartışma çıkmaz, bir tek düşünce ortaya çıkmazdı. Ben Karamürsel sepeti miyim?" yorumunda bulundu.

"KIZ OĞLAN KIZ GİBİ TERTEMİZİM"


İddianamede katıldığı ileri sürülen Kent Otel dahil hiçbir toplantıya katılmadığını söyleyen sanık Küçük, söz konusu toplantılara çağrılmadığını da sözlerine ekledi. İddia makamının neredeyse her sanığa toplantılarla ilgili soru sorduğunu kaydeden Küçük, "Ben örgüt lideri değilim. Ben bu davada kız oğlankız gibi tertemizim" ifadelerini kullandı.

TAHLİYE YOK


Tutuksuz sanık Yalçın Küçük'ün savunmasının tamamlanmasının ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaasını verdi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep eden Pekgüzel, eski Özel Harekat Polisi Mehmet Dalagan'ın ise denetime tabi tutularak serbest bırakılmasını istedi. Ara kararın verilmesi için mahkemeye kısa bir ara veren Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, ara sonrası mahkemenin kararını okudu. Mahkeme heyetinin tutuklu sanıkların kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması nedeniyle tahliye taleplerinin reddi ile mevcut hallerinin devamına karar verilen duruşma 12 Mart 2012 tarihine ertelendi.

CT (TT)