AVUKATTAN BERAAT TALEBİ


İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanıklar katılmazken avukatları hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı Kadir Nazmi Yelkenci'nin esas hakkındaki mütalaasına diyecekleri sorulan Yahya Murat Demirel'in avukatı Dilek Helvacı, mütaalaya katılmadıklarını belirterek, "Mütalaa bozma sonrası yapılan işlemler gözönüne alınmadan düzenlenmiştir. Ayrıca sanıkların eylemleri hukuki ve fiili bağlantıları gösterilmeden ve açıklanmadan cezalandırılmaları istenmiştir. Müvekkilim hakkındaki davanın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine aksi halde zimmet suçundan beraat kararı verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.


DEMİREL'E 12 YIL 6 AY HAPİS


Mahkeme duruşmaya verdiği aranın ardından kararını açıkladı. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Yahya Murat Demirel, Hüsnü Barbaros Olcay, Gökalp Baştür'ün zimmet suçunu işledikleri dosya kapsamı ve delil durumuna göre sabit olduğu gerekçesiyle yasal artırım ve indirim maddelerini de uygulayarak, 12 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanıklar Şaban Ayhan Tatlıgil ve Emine Mehtap Ceylan'ı ise 9 yıl 4 ay 15'er gün hapse mahkum etti.


DAVANIN GEÇMİŞİ


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Halk Bankası'ndan, Yahya Murat Demirel'in bazı şirketlerine talep ettiğinden daha yüksek krediler çıkarıldığı, o dönem bankanın yöneticilerinden olan Hüsnü Barbaros Olcay'ın kredilerin verilmesi konusunda etkili olduğu ve Olcay'ın daha sonra Demirel'in şirketinde çalışmaya başladığı anlatılıyordu. Demirel'in şirketlerine sağlanan kredilerin bir kısmının geri döndüğü belirtilen iddianamede, geri dönüşlere rağmen bankanın 159 milyon dolar zarara uğradığı belirtiliyordu. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Kasım 2001 tarihindeki karar duruşmasında, "Halk Bankasını dolandırmak gibi bir kasıtlarının bulunmadığı" gerekçesiyle 8 sanığın unsurları oluşmayan suçtan beraatına karar vermişti. Yargıtay 6. Ceza Dairesi, bu kararı "eksik soruşturma" nedeniyle bozmuştu.


Yeniden yapılan yargılamada mahkeme tüm sanıkların tekrar beraatine karar vermişti. Bu kararı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını Hüsnü Barbaros Olcay, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, Emine Mehtap Ceylan ve Yahya Murat Demirel yönünden bozarak, sanıkların "dolandırıcılık" suçundan mahkum edilmeleri gerektiği görüşünü bildirmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu karara, sanıklar hakkında 4389 sayılı Bankalar Kanunu'ndaki "zimmet" hükümlerinin uygulanması gerektiği görüşüyle itiraz etmişti. Bunun üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanıkların Bankalar Kanunu'nun 22. maddesindeki "zimmet" suçundan yargılanmaları gerektiğine karar vermişti.


(BB)