İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nin Bağyurdu yöresinde 1990’lı yıllara kadar yapılan bağcılık, yerini kiraz üretimine bıraktı. Türkiye’nin en büyük kiraz üretim merkezinde rekolte 60 bin ton. Üreticiler, ilk mahsülde iyi para kazandıklarını sonra fiyatın düştüğünü söyledi. 10 dönümlük arazisinde kiraz yetiştiren Öker Güdükoğlu, topladığı meyve ile yüzünün gülmediğini belirtti. Güdükoğlu, "Kiraz verimi bu yıl yüksek. Kalitesi de iyi. Üretim tamamen organik, kimyasal kalıntı yok. Bu yıl hastalık da yapmadı. Ancak son yağmurlar fiyatı düşürdü. İhracatlık kirazın kilosu 5 liradan 3.5 liraya geriledi. Yağmurda kirazın çatladığını öne sürerek, tüccar fiyatı kırdı. Yazın aşırı sıcaktan ağaç strese giriyor ve kirazın yanında ikizi çıkıyor. Tüccar ihracatlık kirazda bunu tercih etmiyor. Bu kirazın kasasını 2 liraya iç piyasaya satıyoruz. Kirazın üreticiden çıkan fiyatı 10 yıldır aynı. İşçi yevmiyesi 15 liradan 32 liraya çıktı, kirazın fiyatı değişmedi. Bugün bir kilogram kirazın maliyeti 2 lira. Bu fiyatın altında satılırsa üretici zarar eder. Ancak tüccar 'ikizi var', 'çatladı' diyerek, fiyatı kırıyor. İklim şartları nedeniyle başka ürüne de geçemiyoruz" dedi.

Mustafa İlkbahar, kiraz üretiminde ilaç, işçi yevmiyesi, gübreleme maliyetinin yüksek olduğunu satış fiyatının yüz güldürmediğini söylerken, Ahmet Mehmet Öztürk, 150 ton üretim yaptığını, özellikle burlent ve Salihli cinsi kirazların ihracatta tercih edildiğini dile getirdi.

İŞÇİ YEVMİYESİ 32 LİRA

Kiraz bahçelerinde türkü söyleyerek kiraz toplayan işçilerin çoğu bu işi çocukluğundan beri yapıyor. Sabah saat 07.00’de bahçeye giren işçiler, saat 16.30’a kadar çalışıyor. Günde 32 lira kazanan işçiler, püf noktasını, "Sapından tutulur, kırılmayacak şekilde daldan koparılır" sözleriyle açıklıyor.

ASFALT YOL KİRAZI HASTALIKTAN KURTARDI

Kiraz halinde incelemede bulunan Kemalpaşa Belediye Başkanı CHP'li Rıdvan Karakayalı, ihracatlık kirazda geçen yıla kıyasla rekolte düşüklüğü olduğunu belirtti. Karakayalı, "Kirazın çiçek döneminde soğuk yaptı. Bu kiraz üretimini olumsuz etkiledi. İhracatlık kirazda düşüş var ama diğer cinsler iyi. Yağmur nedeniyle fiyatlar düştü. Ancak yine de üreticinin yüzü gülüyor. Farklı cins kirazların yetişmesiyle daha da iyi olacak. Kiraz bahçelerine giden yolların asfaltlanması kirazı kırmızı örümcekten kurtardı. Toprak yoldan kalkan toz kiraza yapışıyor bu kalitesini ve verimini düşürüyordu. Bahçeden çıkan kiraz hale gelirken bozuk yolda eziliyordu" dedi.

ÜRETİMİN YÜZDE 60’I İHRAÇ EDİLİYOR

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bu yıl belli bölgelerde son yağan karın etkisiyle üretimde 10 günlük gecikme yaşandığına dikkat çekerek, geçen yıla kıyasla üretimde yüzde 40’a varan kayıp olduğunu söyledi. Oray, "Rekolte düşüklüğü var. Geçen yıl haziran- temmuz sıcaklarında kirazın gözleri kurudu. Son yağmurlarla kirazda çatlama oldu. İhracatlık kirazda alım düştü. Üretimin yüzde 60’ını ihraç ediyoruz. Kemalpaşa’da üretilen kirazda kimyasal kalıntı yok. Çünkü üretici kalıntı bırakacak ilaç kullanmıyor. Kirazın kilogramı halde 2- 5 liradan satılırken pazar tezgahına İzmir’de 7 liradan, Antalya’da 10 liradan konuyor" diye konuştu.