Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, yabancılara mülk satışını kolaylaştıran mütekabiliyet yasasının çıkmasına rağmen, Ege Ordu Komutanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ndeki arazi kayıtlarının düzenlenmesi çalışmaları nedeniyle yabancılara gayrimenkul satışının şimdilik gerçekleştirilemediğini söyledi.

Antalya'da 40 binin üzerinde yabancının mülk edindiğini dile getiren Sağlam, konut satın alanların başında Alman ve Rusların geldiğini, ardından da Kanada, Belçika, Hollanda, Danimarka vatandaşlarının yer aldığını anlattı. Son yıllarda tapu işlemlerinin uzun sürmesi ve inşaat firmalarına karşı güvensizlik nedeniyle yabancılara mülk satışında azalma olduğuna işaret eden Sağlam, yabancılara mülk satışını kolayaştıran mütekabiliyet yasasının emlak piyasasını heyecanlandırdığını aktardı.

Yasadan önce yabancılara mülk satışının Ege Ordu Komutanlığı'nın onayı ile gerçekleştirildiğini hatırlatan Sağlam, mütekabiliyet yasasının ardından satışların tapu müdürlüklerinden yapılabildiğini söyledi. Sağlam, yasanın çıkmasının ardından Ege Ordu Komutanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ndeki harita ve arazi kayıtları bilgisinin düzenleme çalışmaları nedeniyle yabancılara mülk satışının şu anda beklemede olduğunu kaydetti.

KONUT SATIŞI ARTACAKTIR

Sağlam, önümüzdeki aylarda düzenlemelerin tamamlanmasıyla Antalya'da mülk satın alacak yabancı sayısında artış beklendiğini vurguladı. Şeref Sağlam şu bilgileri verdi:

"Yasadan önce konut satın almak isteyen yabancı uyruklu müşteri, satın almak üzere anlaştığı gayrimenkulün bedelini mülk sahibine ödüyor, Ege Ordu Komutanlığı'ndan satışa onay verilmesini bekliyordu. Bir kaç ay süren beklemenin ardından, Ege Ordu Komutanlığı'ndan satışa onay çıkmazsa, mülk sahibi ile alıcı olan yabancı müşteri arasında sorun çıkıyordu. Tapu onayının uzun sürmesi, yabancı alıcılarda güvensizlik oluşturuyordu. Mütekabiliyet yasası ile bu sorun artık geçmişte kaldı. Ancak yasanın çıkmasının üzerinden bir kaç ay geçmesine rağmen, hala yabancılara satış yapılamıyor. Çünkü, Ege Ordu Komutanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün harita düzenlemesi bekleniyor. Önümüzdeki günlerde bu düzenlemenin tamamlanmasıyla yabancılara konut satışı artacaktır."

YURT DIŞINDA DUYURULAR YAPILSIN

Yasadan önce yaşanan güvensizlik ortamı ve satışa onay verilmesi sürecinin uzunluğuna ilişkin sorunların sona erdiği konusunda Türkiye'nin yurt dışındaki konsoloslukları aracılığıyla duyurular yapılmasını isteyen Şeref Sağlam, Türk inşaat firmalarının da fuarlarda tanıtım çalışmalarına katılmaları çağrısında bulundu. Sağlam, yabancıların genellikle denize yakın bölgelerde 1+1 ev satın almayı tercih ettiklerine dikkati çekti.

BAŞBAKAN'NIN İMZASINI BEKLİYOR

Bu arada, yabancılara mülk satışının önünü açan mütekabiliyet yasası kapsamında bulunan ülkelerin listesi Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu.

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yabancılara mülk satışının önünü açan, emlak ve inşaat sektörünün büyük umutlarla beklediği ülkeler listesinin Bakanlar Kurulu tarafından hazırlandığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu açıkladı. Hükümetin bu konudaki çalışmalarını tamamladığına işaret eden Çavuşoğlu, "Mütekabiliyet Yasası'ndaki değişikliklerin ardından Bakanlar Kurulu'nun belirlediği ülkeler listesi hazırlandı ve imzalanarak Başbakanımıza sunuldu. Başbakanımız en kısa sürede listeyi imzalayarak Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Böylece sektörü rahatlatmış olacağız" diye konuştu.



TY(SU/COŞ)