Alanya'da 2004 yılında kurulan Türkiye’nin ilk yabancılar meclisi, ilçede yaşayan yabancıların sorunlarının çözümünden, kültürel ve sosyal etkinliklere kadar birçok konuda faaliyet gösteriyor. İlçede yaşayan 92 ülkeden yaklaşık 22 bin yabancı ile yerli halk arasında kültür köprüsü oluşturan Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi’nin 25 üyesi, faaliyetlerini 8 yıldır gönüllülük esasına göre sürdürüyor.

Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, Finlandiya, Danimarka, Polonya, Hollanda, Norveç ve Rus derneklerinin başkan ve yöneticileri ile fahri konsoloslarının yer aldığı meclisin hukuki bir bağlayıcılığı olmamasına rağmen, resmi kurumlar tarafından kabul görerek taleplerinin değerlendirildiğini söyledi. Meclis toplantılarında verdiği bilgilerin, yabancı derneklerinin temsilcileri tarafından kendi üyelerine aktarıldığını belirten Karaoğlu, "Türkiye’de bir ilk olan meclisin bir başka örneği hala yok. Üyelerimiz evinden, işinden, arkadaşlarından ve özel yaşamlarından vakit ayırarak bu işi yapıyor" dedi.

YABANCILAR SU ABONELİĞİ LİSTESİNDEN TESPİT EDİLDİ

Meclisin kurulduğu yıl Alanya Belediyesi Meclis Üyesi olduğunu dile getiren Karaoğlu, "Yabancılar meclisi kurulması yönündeki talebimi ilk Alanya Belediye Başkanı Ak Parti'li Hasan Sipahioğlu ile paylaştım. Teklifimin kabul edilmesi üzerine Alanya Belediyesi’nin su aboneliği listesinden ilçede yaşayan yabancıları tespit ettik. Listedeki yerleşik yabancılara davetiye gönderip yapılan görüşmelerin ardından meclisi oluşturduk. Bugün 25 üye ile faaliyette bulunan meclis, hiçbir sosyal ve kültürel faaliyetten kaçmıyor. 2 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Alanya Noel Pazarı’ndan elde edilen gelirle Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği’ne 32 adet tekerlekli sandalye bağışladık. Bundan sonra da tüm sosyal projelerde severek ve isteyerek meclis üyelerimizle birlikte yer almaya hazırız" diye konuştu.

'YABANCI DEĞİL YENİ ALANYALIYIZ'

Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Üyesi ve Alanya Rus Dili Konulanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela ise ilçede yaşayan yabancılara 'yabancı' diye hitap etmekten kaçındıklarını belirtti. Alanya’da yaşayan, aynı havayı soluyan, burada çalışan, emlak ve su vergisi ödeyen insanlara yabancı denmesini hoş karşılamadıklarını vurgulayan Anzhela, şunları kaydetti:

"Yeni Alanyalılar denilmesini daha doğru buluyoruz. Meclisimiz, yerleşik yabancıların yaşadıkları sorunların çözümü konusunda da önderlik yapıyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan, yabancı millete mensup insanların yaşadığı ülkede meclis kurup sorunlarını dile getirmesi olanağı Alanya’da var. Buradaki yerleşik yabancılar bağlı oldukları dernek ve meclis aracılığıyla acı ve tatlı günlerini birlikte geçirebiliyor. Cenazelerimizi dahi birlikte toprağa veriyoruz."



ÖY(SU/CK)