Çalıştayın 2’nci gününde yerli ve yabancı gurmeler ve gazeteciler, zeytin ve zeytinyağının kalbi sayılan Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne gelerek zeytin ve zeytinyağı sektörünü yakından tanıma olanağı buldu. Konukları Edremit Kaymakamı Osman Tunç, Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş, Zeytin ve Zeytinyağı Borsası Başkanı Tarkan Denizer karşıladı.

Gezinin Edremit ayağında Ertür Zeytinyağı Fabrikası kompleksinin içinde bulunan Evren Ertür Zeytin ve Zeytinyağı Galerisi’ni gezen ABD, Ukrayna, Brezilya, Japonya ve Çinli gurmelerle yerli ve yabancı gazeteciler, yazarlar, galerinin kurucusu Evren Ertür tarafından ilkçağlardan bugüne zeytin üretim araçları ve saklama küpleri hakkında bilgilendirildi.

Gezilerini Havran İlçesi’nde sürdüren konuklar, burada İş Bankası’na ait olan Türkiye’nin en büyük zeytin işleme tesislerinden olan Fora Zeytincilik A.Ş.’yi gezdi, Fora Genel Müdürü Mümtaz Güngör’den bilgi aldı, zeytinin nasıl işlenip, sofralık ürün haline geldiğini ve yağ elde edilmesini öğrendi.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, çalıştayın zeytin ve zeytinyağının tanıtılması açısından çok verimli geçtiğini belirtti. Balıkesir zeytin ve zeytinyağını bir marka haline getirebilmek için uğraş verdiklerini söyleyen Mehmet Semerci, "Zeytin ve zeytinyağımızı yabancı konuklara tanıtmak istiyoruz. Japonya, Çin, ABD, Ukrayna ve Brezilya, İngiltere gibi hedef pazarlarda Türk zeytin ve zeytinyağının tüketimi için gıda fuarlarına katılıyoruz, alım heyetleri organize ediyoruz. Türk zeytin ve zeytinyağı bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün burada ağırladığımız yerli ve yabancı gurmelerle gazeteciler, ülkelerine döndüklerinde Türk zeytini ve zeytinyağını çevrelerinde anlatacaklar. Biz de bu ülkelere ihracat imkanlarını zorlayacağız" dedi.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci’nin rehberlik ettiği aralarında Kültür ve Turizm Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Hizmetiçi Eğitim Daire Başkanı Müjdat Özbahçıvanoğlu, Ankara Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Gögüş ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı (UZZK) Başkanı Mustafa Tan’ın da bulunduğu konuklar, incelemelerini Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde sürdürmek için ilçeden ayrıldı.



AE(İÖ/SS)