ABD'nin Wisconsin eyaletinde 3 ay yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezinde gönüllü olarak çalışan Ayşegül Karaahmetoğlu, geçen yıl Kuzeydoğa Derneği üyeleri ile birlikte Sarıkamış ormanlarında yakaladığı 2 kurt ve 11 boz ayıya verici takarak yakın takibe aldı.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden 2009 yılında mezun olan bekar Ayşegül Karaahmetoğlu, evinde kuş, balık ve kaplumbağa besliyor. Bugüne kadar binin üzerinde yaralı hayvanı tek başına iyileştirip, doğaya bıraktığını anlatan Karaahmetoğlu şunları söyledi:

"Tek hayalim Türkiye'de rehabilitasyonu ileri seviyeye getirmek. Amerika bu konuda çok gelişmiş. Umarım biz de onlar kadar oluruz. 1.5 yıldır Kars'ta görev yapıyorum. Bize yaralı olarak getirilen evcil ve yabani hayvanları çok iyi tedavi ediyoruz ve kısa sürede doğaya bırakıyoruz. Tabii asıl önemli olan bu dalda uzmanların çoğalması. Çünkü yaralanıp bizlere getirilen hayvan sayısı çok fazla. Öğrenciliğe başladığım ilk yıllardan itibaren rehabilitasyon yapıyorum. Bugüne kadar tek başıma binin üzerinde hayvanı iyileştirip doğaya bıraktım. Ortak yapılan operasyonlarda ise bu sayı 3 bini buluyor. Yaralanıp bizlere getirilen en çok hayvanlar içinde kartal, şahin, kerkenez gibi yırtıcı kuşların yanı sıra leylek, su kuşları, karaca, kurt ve tilki yer alıyor. Şu anda avcıların kanadından vurduğu kara akbabanın tedavisini sürdürüyoruz."

Karaahmetoğlu, "Ülkemizde en büyük kara hayvanı olan boz ayıların ekolojisinin araştırılması, daha etkin korunmaları ve insan-yaban hayat çatışmasını azaltmak için gönüllü üyesi olduğum Kuzeydoğa Derneği olarak geçen ekim ayında 11 boz ayıyı yakalayıp taktığımız vericilerle izlemeye aldık. Boz ayıların gün ışığında neler yaptığını inceleyince çok şaşırdık. Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirdikleri görülen boz ayılar, 20 dakika boyunca güneşin doğuşunu seyrediyor" dedi.



BA(KS/CK)